Naj smučišča so letos razglasili že osemindvajsetič. Foto: Radio Koper
Naj smučišča so letos razglasili že osemindvajsetič. Foto: Radio Koper

Zmagovalci letošnjega izbora so Trije Kralji, Golte in Cerkno, sicer pa se je letos zaradi kratke in tople zime večina naših smučišč ubadala s pomanjkanjem snega in smučarjev.

"Čar Cerknega so vedno lepo urejene proge, to so proge, ki dopuščajo učenje otrokom, to so proge za tiste ljudi, ki želijo lepo smuko, to je pogled na Triglav, ki je kot na dlani, to je dobra kulinarika," je za Televizijo Slovenija pojasnila Manuela Božič Badalič iz Smučarskega centra Cerkno.

Se pa slovenska smučišča že nekaj let srečujejo s težavami in po besedah Božič Badaličeve je tudi letošnja zima pokazala, kako zelo je slovensko smučanje odvisno od lepega vremena. Bojijo se, da bo brez pomoči države – vsaj pri ureditvi dragih sistemov umetnega zasneževanja – tovrstni turizem v prihodnje počasi izginjal.

Ob slovenskih smučiščih je več tisoč smučarjev ocenjevalo tudi urejenost smučišč v Avstriji in Italiji, najboljše ocene pa je dobilo smučišče Kronplatz, kjer ugotavljajo, da se delež slovenskih gostov iz leta v leto povečuje. "Slovencev smo vedno zelo veseli. Slovenski gostje so aktivni smučarji. Prav zato – najverjetneje – tako radi prihajajo v Kronplatz. Imamo veliko prog in vedno znova nas veseli, če nas tudi v tujini cenijo."

Več si lahko ogledate v prispevku Televizije Slovenija.

Izbrali letošnja najboljša smučišča