V Metliko se je po dveletnem premoru spet vrnil največji belokranjski vinski praznik – začele so se prireditve jubilejne 40. Vinske vigredi. Strokovni in družabno-zabavni del Vinske vigredi v Beli krajini, ki so jo v Metliki prvič pripravili pred 40 leti, lani pa zgolj v okrnjeni obliki, so se letos odločili skrčiti na petek in soboto, nedelja pa bo namenjena le vigrednemu pohodu in rekreaciji. Osrednji vinski del programa poteka kot festival belokranjskih vin, letošnja novost je tako vinski festivalski šotor, v katerem se predstavlja 15 območnih vinarjev. Predsednik društva vinogradnikov Metlika Andrej Škof je za Prvi povedal, da bodo s tem obiskovalci imeli več neposrednih stikov z vinarji.

Metliški vinogradniki in vinarji naj bi se tudi letos osredinili na promocijo značilnega domačega vina, metliške črnine in belega vina belokranjec, ki tudi prednjačita v njihovih kleteh. Po besedah metliškega župana Darka Zevnika, ki je obenem tudi predsednik prireditvenega odbora Vinske vigredi, sklop prireditev, ki potekajo po ustaljeni zasnovi, povezujeta dve rdeči niti – prva je vino, druga pa izročilna kulinarika.

Na vigredi ohranjajo osrednji prireditveni prostor na Trgu svobode s klasičnim vigrednim programom, na Partizanskem trgu pa so možnost predstavitve dobili rokodelci in ponudniki lokalne samooskrbe. Tako se obiskovalci lahko podajo tudi v Hišo dobrot na delavnico peke zaščitene belokranjske pogače. Kot nova kraljica metliške črnine je bila okronana Eva Štefanič, včeraj pa sta dogajanje poleg ljudskih glasbenih skupin popestrili tudi skupina Little Bako Jazz Band in rockzasedba Kok Band. Danes bo zvečer zabava s skupino Abba Mia (Tribute to Abba).

Pred pandemijo covida-19 kar 20.000 ljudi

Prireditelji največje tradicionalne turistično-vinarske in kulturno-etnološke prireditve v Beli krajini naj bi pričakovali, da bo med dvodnevno prireditvijo, ki bo potekala še danes, metliško mestno jedro obiskalo približno 10.000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in iz sosednje Hrvaške.

Po podatkih Turističnega društva Vigred je Vinsko vigred v obdobju pred pandemijo covida-19 obiskalo tudi nekaj več kot 20.000 ljudi. Obiskovalci so med drugim popili približno 12.000 litrov belokranjskega vina, v grobem povprečju so prodali dobrega pol litra vina na obiskovalca.

Prodali in razdelili so več kot 700 tradicionalnih belokranjskih pogač, na vseh treh prireditvenih odrih pa se je zvrstilo več kot 700 nastopajočih.