Na Kozjanskem, kjer je doma kozjansko jabolko, se trudijo ohranjati tudi dediščino visokodebelnih travniških sadovnjakov. Foto: MMC RTV SLO
Na Kozjanskem, kjer je doma kozjansko jabolko, se trudijo ohranjati tudi dediščino visokodebelnih travniških sadovnjakov. Foto: MMC RTV SLO

S tem dogodkom so pobudniki želeli poudariti pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v Evropskem prostoru. Projektu so se z veseljem pridružili tudi v Kozjanskem parku, kjer letos praznujejo 40 let delovanja.

"Visokodebelni travniški sadovnjaki so v bistvu res en tak primer, kjer vidimo, kako se povezujejo ljudje, narava in hkrati kulturna dediščina. In se mi zdi, to je tisto, kar bi mi radi dali naprej – sožitje. To je tukaj res en tak vzorčen primer," pravi direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.

V parku si že dobri dve desetletji prizadevajo, da bi ohranili te stare sadovnjake in da bi zanje navdušili tudi nove pridelovalce. Vodja projekta oživljanja travniških sadovnjakov v omenjenem parku Adrijan Černelč pravi: "V teh letih smo res ohranili številne sadovnjake, tako da smo jih poživitveno obrezali. Ponosni smo tudi na številne izobraževalne delavnice. Številnim lastnikom, ki kupijo v naši ekološki drevesnici sadike, tudi vzgojno vsaj prva leta obrežemo sadna drevesa."

Da bi spodbudil lastnike teh sadovnjakov, Kozjanski park pripravlja tudi odmevno prireditev Praznik kozjanskega jabolka, letos bo ta že 22. zapovrstjo. Zdaj pa so k praznovanju tega dneva pozvali tudi številne lokalne gostince, ki so pripravili pestro ponudbo. Kot je pojasnil Sandi Štus iz Kozjanskega dvora Kozje, so se potrudili poiskati nekaj drugega, da ne bi vedno pripravljali le jabolčnega zavitka: "Smo šli na jogurtovo torto s cimetom in jabolki. Je sočna, je zanimiva, malo drugačna. Že na splošno imamo jabolčni zavitek, zdaj bomo dodali še to. Verjamemo, da se bo prijela in da bo ljudem zanimiva."

Na Kozjanskem so prepričani, da so travniški sadovnjaki dobra osnova, na kateri lahko gradijo svojo turistično ponudbo, hkrati pa skrbijo za ohranjanje narave in lepšo podobo krajev.

Evropa praznuje dan travniških sadovnjakov