Povezava med Brusljem in Ljubljano bo na voljo vsaj do konca oktobra. Foto: EPA
Povezava med Brusljem in Ljubljano bo na voljo vsaj do konca oktobra. Foto: EPA

Podatkov za zimski vozni red še nimajo.

Slovenija je dnevno letalsko povezavo z Brusljem izgubila po propadu nacionalnega prevoznika Adrie Airways; novembra 2019 jo je nadomestil belgijski prevoznik Brussels Airlines, ki je del nemške skupine Lufthansa in ki je med Ljubljano in belgijsko prestolnico letel do izbruha pandemije koronavirusne bolezni 19.

Zdaj na gospodarskem ministrstvu napovedujejo, da se Brussels Airlines vrača: od 31. maja do 30. oktobra bo mesti povezoval vsak dan razen sobote. Letalo bo iz Bruslja odletelo ob 13.45, nazaj pa se bo iz Ljubljane vračalo ob 16.15. Nedeljski polet, začeli ga bodo 6. junija, pa bo potekal v večernih urah.

Od 31. maja bo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in četrtkih, iz Ljubljane na letališče Charleroi južno od Bruslja letel tudi nizkocenovni letalski prevoznik Wizzair.

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Subvencije in spodbude

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je oktobra lani objavilo javni razpis za izboljšanje letalske povezanosti Slovenije z drugimi državami v skupni vrednosti pet milijonov evrov, s katerimi sofinancira del stroškov letalskim prevoznikom, ki letijo v Slovenijo.

Na prvi rok se je prijavilo devet prevoznikov, od teh eden ni izpolnjeval pogojev, osmim pa je država dodelila 985.000 evrov za 15 letalskih linij; to so Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Wizzair in poljski LOT.

Letos je v okviru razpisa na voljo 3,5 milijona evrov, roka za prijavo, med pogoji so redne potniške linije dvakrat tedensko vsaj dva meseca, sta junija in oktobra. Med možnostmi za povečanje letalske povezanosti Slovenije so v vladnih načrtih tudi novi nacionalni letalski prevoznik in najemi prevoznikov za potrebe predsedovanja.

Kako uspešni bodo, ne morejo napovedati, pravijo na gospodarskem ministrstvu, saj je letalska povezljivost države odvisna od razmer na trgu, ki med pandemijo niso rožnate, in svobodne gospodarske pobude.

Trenutno na Ljubljansko letališče letijo Lufthansa, Air France, Air Serbia in Turkish Airlines. Z začetkom poletne sezone pa se napoveduje prihod še devetih prevoznikov, med katerimi bodo British Airways, Easy Jet, Transavia, Swiss in LOT.