Ljudje naj obiskujejo lažje in manj obiskane poti v svoji okolici, ob srečanju z drugimi ljudmi pa naj upoštevajo varnostno razdaljo metra in pol, svetujejo na PZS-ju. Foto: BoBo
Ljudje naj obiskujejo lažje in manj obiskane poti v svoji okolici, ob srečanju z drugimi ljudmi pa naj upoštevajo varnostno razdaljo metra in pol, svetujejo na PZS-ju. Foto: BoBo

Planinska zveza Slovenije je že pred časom (in zdaj znova) vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora pozvala, naj se odpovejo vsem dejavnostim na prostem, ki bi se lahko končale z nepotrebnimi nesrečami in še tako še dodatno obremenile reševalno in medicinsko osebje.

Tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos je tako navedel primer torkovega iskanja pogrešane osebe: "Kranjskogorski policisti in gorski reševalci iz Mojstrane so včeraj popoldne obravnavali prijavo pogrešane osebe. Moški je iz Mojstrane odšel proti Dovški Babi, svojcem pa se ni oglašal na telefon. Moškega je gorskim reševalcem razmeroma hitro uspelo priklicati in ugotoviti njegovo stanje. Z njim je bilo vse v redu. Svojcem se ni oglasil zaradi slabega signala."

"Ponavljamo poziv, da ne vreme in tudi ne razmere niso pravi za odhod v gore, in opozarjamo na težave, ki pri morebitnem reševanju lahko nastanejo zaradi trenutnega epidemiološkega stanja. Nikomur se ne odreka pomoč, vendar sta in bosta prva varnost reševalcev in policije, 'šele' potem je reševanje, ki se bo v slabšem vremenu zagotovo tudi zelo zavleklo," je opozoril.

Virus se lahko obdrži na ograjah, oprimkih, vrveh

Zaradi množičnih obiskov plezališč se ogroženi počutijo tudi domačini, saj je velika možnost prenosa okužbe z dotikanjem površin, kamor spadajo tudi plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje in klopce, so opozorili v PZS-ju.

Tako so pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do preklica zaprejo. Ob tem so obiskovalce zaprosili, naj ukrepe dosledno upoštevajo, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomorejo k zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšajo tveganje za nesreče. Za sprehode lahko v tem času izbirajo lažje in manj obiskane poti v svoji okolici, ob srečanju z drugimi ljudmi pa upoštevajo varnostno razdaljo metra in pol.

Planinske koče že zaprte

Že predtem so svoja vrata zaprle vse planinske koče (zaradi vladnega odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom), določene planinske poti pa so zaprle že same občine oz. lokalni štabi civilne zaščite. Med te spada prepoved uporabe obeh zelo zahtevnih poti na Gradiško turo na Vipavskem (Furlanove in Otmarjeve poti) ter uporabe plezališč Vipava in Bela, ki jo je z minulo soboto uveljavila Civilna zaščita Vipava. Omenjeni poti na Gradiško turo sicer spadata med najbolj priljubljene t. i. ferate pri nas.

V boj proti koronavirusu se je vključila tudi Planinska zveza Slovenije