Lani pozno spomladi so se začele priprave na celovito prenovo. Gradbena dela so se začela konec januarja 2023 in vključevala celostno obnovo obstoječega objekta, dozidavo prizidka, ureditev zunanje okolice z izgradnjo razgledne ploščadi in različna obrtniška dela.

Po prenovi so posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji ter zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Po zaključku prenove Ekomuzej Pivških presihajočih jezer ponuja izboljšano doživetje za obiskovalce in še bolj poudarja pomen ohranjanja naravne in kulturne dediščine tega izjemnega območja.

Skupna vrednost projekta je znašala 700.000 evrov, denar pa so prispevale Evropska unija prek Evropskega sklada za regionalni razvoj, država in Občina Pivka.

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer so slavnostno odprli ob svetovnem dnevu turizma, 27. septembra 2013. V devetih letih delovanja si je muzej ogledalo približno 30.000 ljudi iz Slovenije in tujine. Vrata Ekomuzeja so zaradi prenove za javnost zaprli lani pozno spomladi.
V muzeju obiskovalci spoznajo zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke.

Domačini so Ekomuzej sprejeli za svojega, številni so se z veseljem udeleževali različnih dogodkov, ki so potekali v okviru institucije v preteklih letih. Ti dogodki – zvrstilo se jih je več sto, od vsebinsko bogatih in raznolikih delavnic za otroke in odrasle, predavanj, sprehodov, pohodov in drugih raziskovanj do kulinaričnih in turistično obarvanih dogodkov – so prinašali raznovrstno ponudbo na Pivškem in omogočali poglobljeno razumevanje naravne in kulturne dediščine.