Kraševci so že pred stoletji v Kobjeglavi sicer pripravili praznik, kjer sta osrednjo vlogo imela teran in pršut. Prireditev Praznik terana in pršuta se je rodila pred 50 leti. Organizatorji so vedno poskrbeli, da je bilo veliko izobraževalnih vsebin, tudi zanimive razstave v šoli v Dutovljah. "Bistven prispevek je bilo ocenjevanje terana – strokovna služba je zbrala vzorce na terenu in vsi so bili veseli priznanj, ki so jih dobili. To je bila bitka za kakovost," je povedal Stanislav Renčelj, ki nad praznikom bdi že od prve izvedbe.

V okviru slavljenja abrahama Praznika terana in pršuta so prebivalci Krasa letos pripravili kar 50 dogodkov na različnih lokacijah. Skoraj dvomesečno praznovanje je že 8. julija otvorila premiera dokumentarnega filma En Kras en Praznik. Osrednje praznovanje najstarejšega praznika na Krasu, ki letos praznuje abrahama, trajal pa bo do konca avgusta, bo ta konec tedna, ko bodo organizirani tudi degustacijski pohodi.

Na prireditvenem prizorišču v Dutovljah bo petkov Rock na Krasu poskrbel, da bo z odrov odmevala glasba MRFY-jev, za popestritev bosta poskrbeli tudi skupini Zmelkoow in HeavenX. V soboto, 13. avgusta, bodo okronali novo kraljico terana, nastopili pa bosta glasbeni zasedbi Venera in Prelom. Na odru se bodo zvrstili tudi Tulio Furlanič & Kamnolomi in De Peachkiss ter Kingstoni.

Praznik je najboljša promocija za kraški gastronomski posebnosti

Od nekdaj je pomembno vlogo imela tudi povorka vozov, ki je imela etnološko vsebino. Od udeležencev je terjala znanje in skrb, da so voz uredili v skladu z izročilom. V znamenju tradicionalne povorke, ko bodo vozovom podelili tudi priznanja, in razglasitve najboljših teranov, bo nedelja. Takrat bo v osnovni šoli Dutovlje tudi posvet o teranu in pršutu, na stojnicah pa se bodo predstavili domači obrtniki. Za glasbeno popestritev zvečer bodo poskrbeli Dejan Dogaja & bend ter Čuki.

Kraški pršut so uspeli zaščititi pri Evropski komisiji kot zaščiteno geografsko označbo, Kras pa je tudi zibelka Terana s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Praznik naj bi bil po besedah Renčlja sicer najboljša promocija za kraški gastronomski posebnosti, zato je skrb za ohranitev tega dogodka v rokah vsake naslednje generacije.