Po dveh pandemičnih zimah žičničarje letos pesti še zelena zima. Neugodne vremenske razmere in dragi energenti povzročajo velike težave. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Po dveh pandemičnih zimah žičničarje letos pesti še zelena zima. Neugodne vremenske razmere in dragi energenti povzročajo velike težave. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Podoba smučišč bolj pritiče koncu marca kot začetku januarja. Na Rimskem vrelcu, kjer se prvih zavojev že dobrih 30 let uči na stotine otrok, so sicer čez praznike obratovali. Ta teden pa morajo ponovno urediti proge.

"Vsi smo upali, mislim, da ga ni žičničarja, ki ne bi upal, da bo decembra dovolj snega, ampak žal zima tega ni dovolila," je povedal Dejan Rodošek s smučišča Rimski vrelec.

Vsaj poligon za začetnike je ohranjen in prihodnji teden nadaljujejo smučarske tečaje. Bodo pa stroški zasneževanja na račun električne energije vrtoglavi.

"Te cene, ki so zdaj priletele s 1. 1. 2023, niso enostavne, moramo zelo dobro preračunati, do kod lahko gremo, kaj lahko iz tega naredimo," je povedal Rodošek.

"Če smo porabili za zasneževanje v normalni sezoni leta 2019 okoli 50.000, bomo letos porabili 400.000," je povedal Boštjan Paradiž, direktor Gorsko-turističnega centra Kope.

Tako na Kopah, kjer je bilo konec tedna že vse zeleno, danes pa so le dobili pošiljko naravnega snega. Dobrih 700 metrov nižje na Poseki in tudi v Črni na Koroškem medtem naprav sploh še niso zagnali.

"Smo začeli pred božičnimi prazniki urejati ter izdelovati sneg. Kot lahko vidite, nekaj snega imamo, kar lepo pa nam ga je že pobralo. Nismo pa upali v odprtje, ker vseeno menimo, da mraz bo prišel in ta sneg nam bo prišel zelo zelo prav," je povedal Dejan Pandel, direktor ZKŠTM-ja Ravne na Koroškem.

Smuči so morali te dni nazaj v kot pospraviti tudi na smučišču Bukovnik v občini Dravograd, kjer običajno naštejejo kakih 5000 smučarjev v dobrih 60 obratovalnih dneh.

Žičničarje pesti zelena zima