Da bi bili potrošniki seznanjeni z morebitnimi spremembami cene, morajo prebrati pogodbo oz. splošne pogoje ponudnika storitve pred samim podpisom pogodbe, opozarjajo pri ZPS-ju. Foto: Shutterstock
Da bi bili potrošniki seznanjeni z morebitnimi spremembami cene, morajo prebrati pogodbo oz. splošne pogoje ponudnika storitve pred samim podpisom pogodbe, opozarjajo pri ZPS-ju. Foto: Shutterstock

Ob tem so na ZPS-ju spomnili, da je glede na določila zakona o varstvu potrošnikov zvišanje cene po sklenitvi pogodbe o paketnem potovanju dovoljeno le izjemoma, pri čemer morajo biti za to izpolnjeni tudi določeni pogoji.

Med drugim mora biti ta možnost določena v pogodbi, ki mora v tem primeru vsebovati tudi določilo, da je potrošnik upravičen tudi do znižanja cene. "Prav tako pa mora pogodba vsebovati tudi način izračuna spremembe cene. Agencije morajo potrošnika o podražitvi obvestiti čim prej oziroma vsaj 20 dni pred začetkom potovanja z obrazložitvijo in izračunom tega povišanja," so nanizali.

Če je možnost dviga cene v pogodbi predvidena, pa se ta prav tako ne sme povišati iz katerega koli vzroka, še opozarjajo pri ZPS-ju in dodajajo, da dvige določa in omejuje zakon o varstvu potrošnikov.

Med razlogi, ki dopuščajo zvišanja cen, so navedene neposredne posledice spremembe cene prevoza zaradi spremembe cene goriva, davkov ali pristojbin za potovalne storitve, vključene v pogodbi, ali zaradi spremembe menjalnega tečaja valute, ki je povezana z določenim paketnim potovanjem.

"Če gre za povišanje cene iz kakšnega drugega razloga, agencije tega stroška ne smejo preložiti na potrošnika. V tem primeru gre za prekršek, za katerega je prepisana globa od 1500 pa do 5000 evrov. Če se potrošnik znajde v takšni situaciji, naj se takoj obrne na tržni inšpektorat," so poudarili.

Če so našteti pogoji izpolnjeni in če zvišanje cene ne presega osmih odstotkov dogovorjene cene turističnega paketa, potem je potrošnik po navedbah ZPS-ja tako povišanje dolžan plačati. Če podražitev presega osem odstotkov, pa ima posameznik možnost, da od pogodbe odstopi, ne da bi moral za to plačati odstopne stroške, podjetje pa mu mora ob tem vrniti tudi vsa plačila. Lahko pa se potrošnik z dvigom cene tudi strinja – v tem primeru zgolj poravna razliko, so še navedli v zvezi potrošnikov.