V prenovo so v Termah Krka vložili okoli 350.000 evrov, pri čemer so obsežen del kopališča ozelenili, poenotili njegovo podobo in razširili ležalne površine.

Belo plažno razkošje. Foto: Občina Piran
Belo plažno razkošje. Foto: Občina Piran

Uradno odprtje plaže je predvideno za 19. junij. Po besedah vodje Krkine poslovne enote Talaso Strunjan sicer še vedno čakajo na točna navodila pristojnih, a je že zdaj jasno, da kopalcev ne bo malo.

Že tradicionalno prevladujejo slovenski gosti, ki jih v velikem številu pričakujejo tudi letos. "Vsekakor bomo morali upoštevati neko varnostno razdaljo in druge zaščitne ukrepe, ki nam jih bodo predpisali," je zatrdila Silvana Ilić Topić.

Direktor upravljavca plaže Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič pa je pojasnil, da je plaža sicer dostopna za vse, a da se zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, utegne zgoditi, da bo upravljavec presodil, da je plaža polna, in jo posledično zaprl oz. omejil število obiskovalcev.

Kaj vse je novega

Za 600 metrov dolgo strunjansko plažo, kjer bo letos že 23. leto zapored zaplapolala modra zastava, so se ob upoštevanju omejitev zaradi umestitve v območju krajinskega parka lotili obsežne prenove, ki se je začela novembra lani in je trajala do marca.

Na plaži so razširili ležalne površine. Foto: Občina Piran
Na plaži so razširili ležalne površine. Foto: Občina Piran

Konkretno so območje vzdolž celotne plaže pod borovci nasuli z gramozom in tako razširili ležalne površine, preostalih 4600 kvadratnih metrov površin so ozelenili in vgradili zalivalni sistem. Kjer je bilo treba, so poenotili tlake in dodali okoli 450 kvadratnih metrov lesenih teras, površino nekdanjega igrišča za odbojko so prav tako ozelenili in s tem razširili ležalne površine.

Prenova je zajela še zasaditev novih dreves, ureditev otroškega igrišča, novo razsvetljavo in namakalni sistem, sanacijo betonskih tal na prehodu v morje, zamenjavo neustreznih kanalizacijskih cevi, priklop obstoječih plažnih tušev na meteorno kanalizacijo, zamenjavo javnega vodovoda od plažnega bara Cavedin do konca kopališča ter postavitev nove infotočke.

Želijo si ureditev tudi drugih plaž

Piranski župan Đenio Zadković je na novinarski konferenci poudaril, da strunjanska plaža predstavlja šolski primer zelo dobrega sodelovanja med občino, Okoljem Piran kot upravljavcem javne površine in zasebnim sektorjem: "Gre za premišljeno naložbo v smislu javno-zasebnega partnerstva s številnimi pozitivnimi učinki, naj gre za kakovostnejšo ureditev obalnega pasu ali njegovo izrabo v poslovne ali rekreativne namene".

Za prenovljeno plažo vlada veliko zanimanje. Foto: Občina Piran
Za prenovljeno plažo vlada veliko zanimanje. Foto: Občina Piran

Občina je sicer s tem, ko je prestavila dostopno cesto s plaže na rob ob Stjuži, zagotovila pogoje za zaokrožitev plažnega prostora.

V občini si po županovih besedah želijo še več tovrstnih naložb. "Želim si, da bi se na takšen način uredila tudi portoroška plaža pred hotelom Metropol in Kempinski," je dejal Zadković.

Gašpar Mišič je priznal, da so se z najemnikom dalj časa usklajevali glede prenove plaže in kar nekaj idejnih rešitev tudi zavrnili, a so se naposled uskladili ter dosegli sonaravno podobo plaže.

Ob tem je Gašpar Mišič poudaril, da plaža kot samostojna dejavnost za upravljavca ni dobičkonosna, lahko pa predstavlja dodano vrednost hotelske in gostinske ponudbe. Tako imajo v Okolju Piran v načrtu tudi ureditev in oddajo v najem plaže v Fiesi, če ne letos, pa zagotovo v sezoni 2021.