V primerjavi z letom 2022 se je število turistov iz držav EU-ja lani povečalo za 15,6 odstotka. Foto: EPA
V primerjavi z letom 2022 se je število turistov iz držav EU-ja lani povečalo za 15,6 odstotka. Foto: EPA

Grčija se je lani spoprijemala s številnimi vremenskimi nevšečnostmi. Tako so poletne temperature na nekaterih območjih presegle 46 stopinj Celzija, gozdni požari pa so terjali več kot 20 življenj. Julija so morali z otokov Rodos in Krf zaradi požarov evakuirati več deset tisoč obiskovalcev. Mesec dni pozneje so požari opustošili tudi v nacionalnem parku Dadia blizu meje s Turčijo, septembra pa so osrednjo Grčijo prizadele hude poplave.

Grčija je lani kljub dolgotrajnemu vročinskemu valu in več uničujočim gozdnim požarom, ki so zahtevali na tisoče evakuacij, dosegla nov turistični rekord. Leta 2023 je Grčijo po prvih podatkih obiskalo več kot 32,7 milijona ljudi. Prejšnji rekord je bil iz predkoronskega leta 2019, ko je državo na jugovzhodu Evrope obiskalo 31,3 milijona turistov.

Lansko leto je bilo rekordno tudi z vidika prihodkov, in sicer so bili z 20,5 milijarde evrov za dve milijardi višji kot leta 2019.

V primerjavi z letom 2022 se je število turistov iz držav EU-ja lani povečalo za 15,6 odstotka, število turistov iz držav zunaj EU-ja pa za 20,8 odstotka, kažejo številke centralne banke, ki bo končne podatke predvidoma objavila aprila.