Prejšnja dotrajana in ponekod močno poškodovana brv je bila zaradi varnosti že več let zaprta, občina Bovec pa si je ves čas prizadevala za izgradnjo nove. Po razrešitvi zapletov pri pridobivanju soglasij nekaterih lastnikov parcel so se dela vendarle začela letos spomladi.
Kot je ob odprtju povedal bovški župan Valter Mlekuž, je vrednost del občina najprej ocenila na 120.000 evrov, končna vrednost del, ki so bila velik logistični in izvedbeni izziv tudi za izvajalce, se je povečala na 150.000 evrov.

Nova viseča brv tako kot prejšnja ostaja soško-trentarskega tipa, vendar so vpetje brvi na levem bregu reke Soče nekoliko zamaknili. Ponovna povezava obeh bregov je pridobitev tako za domačine kot turiste, saj z vidika pohodništva omogoča krožno pot Vodenca–Jablanca, po njej pa poteka tudi pot Alpe Adria.

Direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić je ob odprtju poudaril, da so brvi zelo značilne za to območje in poseben podpis zgornje doline reke Soče. "Alpe Adria Trail, Juliana Trail in vse preostale pohodniške poti v Soški dolini so pomembne, ker je pohodništvo ena glavnih dejavnosti v Julijskih Alpah, ki nenehno raste in tako bo ostalo še kar nekaj časa, zato nam dajo taki infrastrukturni objekti možnost, da lahko sploh izvajamo našo dejavnost," je še povedal Kvalić.

Na Bovškem so letos zgradili tri nove brvi, danes odprto brv pri Jablanci, brv Mlinarica ob vstopu v slikovita korita Mlinarice, pomembno turistično atrakcijo v dolini Trente, ter manjšo brv Možnica.

Občina aktivno urejo tudi infrastrukturo pri drugih turističnih točkah na Bovškem – v dolini Zadnjica so letos uredili parkirišča ter asfaltirali pot Trenta–Zadnjica, parkirišča so uredili tudi pri izviru Soče, urejanje katerega jih sicer čaka še v prihodnjem letu. Večje naložbe prihodnje leto načrtujejo tudi na območju velikih korit reke Soče, kjer je letos že potekala rekonstrukcija lokalne ceste Soča–Lepena.