Foto: BoBo
Foto: BoBo

V okviru poziva bo STO povrnil stroške osnovnega vodenja turističnemu vodniku, destinaciji ali agenciji. Turist se bo tako osnovnega vodenja do dveh ur lahko udeležil brezplačno, če bo tako vodenje vključevalo dodatno ponudbo, pa bo cena za turista znižana.

STO ob tem spodbuja prijavitelje, da v svojo ponudbo turističnih vodenj vključijo ponudbo iz lokalnega okolja v obliki plačljivih doživetij in tako pomagajo k okrevanju in vzajemni krepitvi slovenskega turističnega gospodarstva po pandemiji covida-19.

Turistična vodenja se bodo lahko izvajala od prejema naročilnice do 30. novembra letos, namenjena pa bodo lahko tujim in domačim turistom. Prijavitelji lahko kandidirajo za sredstva od 1000 do 7000 evrov z davkom, odvisno od statusa in izpolnjenih pogojev, posamezni licencirani turistični vodnik pa lahko opravi do največ 70 turističnih vodenj.

Na STO-ju so ob tem znova poudarili, da so usposobljeni in licencirani turistični vodniki "neprecenljivi pri ustvarjanju edinstvenih, avtentičnih in personaliziranih doživetij in spoznavanju in odkrivanju Slovenije ter njene bogate zgodovine, dediščine in zgodb".

STO je do zdaj podoben poziv objavil dvakrat, in sicer avgusta 2020 in maja 2021. Prvič je bilo na voljo 146.000 evrov, drugič pa 300.000 evrov. Nov poziv je STO pripravil po uspešnem koncu dozdajšnjih dveh pozivov in na podlagi več pobud, prejetih od turističnih vodnikov ter drugih deležnikov slovenskega turističnega gospodarstva, so navedli na organizaciji.