Zagreb turistom nudi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Foto: BoBo
Zagreb turistom nudi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Foto: BoBo

Špansko podjetje je razvrstilo štirinajst evropskih mest glede na dejavnike zadovoljstva ob obisku. Med drugim so na oceno vplivale cene nastanitev, letalske povezave, varnost in raznovrstnost dejavnosti, ki jih mesta ponujajo.

"Čeprav Zagreb zaseda zadnje mesto, kar se tiče letalskih povezav, je raven zadovoljstva zelo visoka pri vseh ostalih analiziranih dejavnikih. Prav tako je cena nočitev v primerjavi z ostalimi destinacijami nizka," so zapisali pri Mabrianu. Ljubljana je zasedla tretje mesto, London, Barcelona in Pariz pa so se uvrstili na rep liste.

Katera evropska mesta se najbolj splača obiskati?

Zagreb (Hrvaška)
Atene (Grčija)
Ljubljana (Slovenija)
Rim (Italija)
Dunaj (Avstrija)
Lizbona (Portugalska)
Madrid (Španija)
Milano (Italija)
Dubrovnik (Hrvaška)
Berlin (Nemčija)
Amsterdam (Nizozemska)
Pariz (Francija)
Barcelona (Španija)
London (Velika Britanija)

"Čeprav so povezave z Londonom in Parizom med najboljšimi, so cene nočitev med najvišjimi," so odločitev pojasnili pri katalonskem podjetju.

Hrvaški turistični biser Dubrovnik je zasedel deveto mesto, čeprav je raven zadovoljstva pri analizi bila najvišja. Na rob deseterice so dalmatinsko mesto pahnile predvsem visoke cene nočitev in slabe letalske povezave.

"Povpraševanje po nekoliko manj gneče in avtentičnih destinacijah je vedno višje. Ravno zato so države, kot sta Hrvaška in Slovenija med najbolj cenjenimi zaradi ravnovesja med varnostjo, raznolikostjo dejavnosti in ceno," je dodal Carlos Centra, vodja prodaje pri podjetju Mabrian.