Na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo kolesarsko strategijo za celotno Slovenijo, je povedala državna sekretarka Alenka Bratušek. Foto: Pixabay
Na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo kolesarsko strategijo za celotno Slovenijo, je povedala državna sekretarka Alenka Bratušek. Foto: Pixabay

Ne smemo pa se osrediniti le na mesta, ampak spodbujati kolesarjenje tudi na podeželju, so še poudarjali govorniki. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v svojem nagovoru ob odprtju dejal, da je Ljubljana čisto, varno in zeleno mesto, ima največje območje za pešce in kolesarje v Evropi, meščani pa spoštujejo vse različnosti. Ponosen je, da so v zadnjih 15 letih v Ljubljani uredili okoli 600 kilometrov kolesarskih stez in poti. Janković upa, da bodo Ljubljano kmalu kolesarsko povezali tudi s sosednjimi občinami.

V izjavi za STA je še dodal, da je na področju kolesarjenja Ljubljana lahko zgled vsem mestom na svetu. "Dejstvo je, da smo lahko ponosni na to, kar smo naredili, in da lahko tekmujemo s celim svetom," je dejal. Poudaril je še, da je osnovna ideja vodstva občine povečevanje kakovosti življenja za prebivalce, Ugotavljal je, da so na tem področju zelo uspešni.

Predsednik Evropske kolesarske federacije Henk Swarttouw je poudaril, da se v federaciji zavzemajo za več kolesarjenja. A ne le zato, ker je trajnostno, dobro za okolje in zdravo, ampak tudi zato, ker je zabavno. Ob tem je pohvalil župana Jankovića, češ da kaže pot spremembam. Kolesarjenje ima po njegovih besedah velik potencial pri varčevanju z energijo. "Vemo, da ni mogoče doseči energetske neodvisnosti brez kolesarjenja," je še poudaril.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo Alenke Bratušek je kolesarjenje v Ljubljani in Sloveniji vedno bolj priljubljeno, država pa se s tem vedno bolj približuje trajnostni mobilnosti. "Čista mobilnost s kar najmanj emisijami je dolžnost in pravica vseh nas," je dejala v uvodnem govoru. Za STA pa je pojasnila, da bo trajnostna mobilnost med prioritetami nove vlade, pripravljajo pa tudi kolesarsko strategijo za celotno Slovenijo.

Odprtja konference Velo-City se je udeležila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.