Pred šestimi leti je dobila zlato priznanje Slovenske turistične organizacije sejalec. Foto: Facebook/Fontana piv Zeleno zlato
Pred šestimi leti je dobila zlato priznanje Slovenske turistične organizacije sejalec. Foto: Facebook/Fontana piv Zeleno zlato

Fontana piva v Žalcu je zaživela leta 2016. Od takrat so prodali 227.222 vrčkov hmeljskega napitka, iztočili 157.323 litrov piva, ki ga je prispevalo 62 pivovarjev, našteli pa so več kot pol milijona obiskovalcev. 1. april bo v znamenju odprtja že osme sezone – letos se bo predstavilo 19 pivovarjev z 21 različnimi pivi, pripravili bodo tudi etnološke prireditve ter kulinarične in kulturne dogodke.

Uvedli so tudi nekaj novosti, med drugim so ustvarili smartfoto točko na fontani Zeleno zlato, ki je nameščena na visokem drogu. Fotografijo bo mogoče brezplačno dobiti na elektronski naslov ali SMS-sporočilo. Od jutra do večera bodo v letošnji sezoni predvajali tudi glasbo.

Aprila bodo tradicijo hmeljarstva in pivovarstvo ponesli v vesolje – od tam bo namreč mogoče pogledati na Zeleno zlato. Za to so že pridobili nekaj dovoljenj, po besedah Boštjana Štrajharja, direktorja Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, je to edinstven projekt v Sloveniji, ki je tehnično zelo zahteven. Celotni proces bodo filmsko dokumentirali, kdaj točno bo projekt izveden, pa je odvisno od vremenskih razmer, poroča STA.

Po poročanju Radia Prvi se bodo pipe prepoznavne in dobro obiskane turistične destinacije zaprle oktobra, letošnja ambasadorja pa sta komik Tilen Artač in pevka Ani Frece.

Zaradi fontane naj bi se v zadnjem obdobju začel povečevati tudi obisk rimske nekropole, jame Pekel in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Če bi se povezali z občinami spodnje Savinjske doline, bi po besedah žalskega župana Janka Kosa lahko kandidirali kot perspektivna turistična destinacija.