Tri nova podjetja težko sledijo povpraševanju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tri nova podjetja težko sledijo povpraševanju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Zanzibarski minister za turizem Simai Mohammed Said je pred kratkim odstopil zaradi slabih delovnih pogojev. Nekateri njegov odstop povezujejo s težavami z oskrbo z alkoholom. Lokalna proizvodnja alkohola je na Zanzibarju, katerega prebivalstvo je večinoma muslimansko, namreč prepovedano – večina prodanega alkohola prihaja iz celinske Tanzanije, tudi iz Južne Afrike.

Prvotno pomanjkanje se je začelo na začetku tega leta, ko Nadzorni odbor za alkoholne pijače Zanzibar, ki ga je Said sicer javno obtožil slabega upravljanja industrije alkoholnih pijač, iz neznanega razloga ni podaljšal dovoljenj za tri uveljavljene uvoznike, ki so več kot dve desetletji dobavljali alkohol na otočje. Namesto tega so licence dobila tri nova podjetja, ki pa po besedah hotelirjev še vedno težko sledijo povpraševanju.

Če se razmere nadaljujejo, lahko več kot 3000 delavcev izgubi delo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Če se razmere nadaljujejo, lahko več kot 3000 delavcev izgubi delo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ta naj bi bila trenutno tudi predmet dolgotrajnega postopka preverjanja, saj so se pojavile prijave, da so nekatere osebe, ki niso z Zanzibarja, vpletene v nezakonite dejavnosti. Situacija se je še dodatno zapletla, ko so trije prejšnji imetniki dovoljenj vložili pritožbe in prosili vlado, naj jim podaljša dovoljenja za uvoz alkoholnih pijač, poroča BBC.

Po alkohol v glavno mesto

Nenadna zamenjava uvoznikov je torej zmotila dobavno verigo. Zanzibarski otoki v Indijskem oceanu, znani po osupljivih peščenih plažah in bogati kulturni dediščini, se tako spopadajo s pomanjkanjem alkohola. "V mojem baru nam primanjkuje piva, sam pa imam le zalogo brezalkoholnih pijač," je za BBC povedal Mshenge, ki prodaja pivo in morsko hrano, in dodal, da mora vlada nujno ukrepati. "Zdaj je sezona, zelo vroče je in turisti potrebujejo hladno pivo na teh plažah," je poudaril trgovec, čigar posel je bil močno prizadet.

Več turističnih hotelov ob plažah Matemwa na severu glavnega otoka Zanzibarja strežejo samo brezalkoholne pijače, ljudje na tem območju morajo po alkohol v glavno mesto Stone Town. Zanzibarske trgovine z alkoholnimi pijačami si prizadevajo ohraniti zaloge na policah, cene pijač pa so poskočile v nebo.

Cene piva so se dvignile za skoraj 100 odstotkov, nekatere priljubljene znamke alkohola naj bi bile popolnoma nedostopne. Če se bodo razmere nadaljevale, lahko več kot 3000 delavcev izgubi delo. "Ne moremo izplačevati plač s praznimi policami," je dejal Frank John Kahamu, sekretar Zveze trgovcev z alkoholom AMANI.

Vlada zadevo že obravnava

O stanju v turističnem sektorju so že obvestili oblasti, vlada pa naj bi se v problematiko že poglobila. Hotelirji namreč opozarjajo, da bi lahko zaradi težav z oskrbo z alkoholom otočje izgubilo svoj turistični sijaj.

Turizem namreč predstavlja približno 90 odstotkov tujih prihodkov tanzanijskega otočja, kjer so opazili skokovit porast prihodov turistov.

Lani so bili priča 16-odstotnemu povečanju števila mednarodnih obiskovalcev in sprejeli rekordnih več kot 630.000 turistov. K temu so prispevali predvsem turisti iz Indije in Rusije.