Parkirišče pod Krnom bo treba plačati

Sicer je to območje eno najbolj obširnih alpskih pašnih površin, saj tam delujejo kar štiri mlečne planine. Običajno je to območje med konci tedna in čez poletje zelo obiskano. Tu je izhodišče za pohodnike v Krnsko pogorje, na pot Alpe Adria in na Pot miru, tu je tudi planinska koča. Po novem je vstop na parkirišče in na kolovoze, ki vodijo naprej do štirih planin Kuhinja, Kašina, Leskovica in Zaslap, plačljiv.

"V gorah je ponekod treba plačati, ponekod ni treba, tu na tem lokalnem parkirišču pa menim, da je v redu, da nekaj plačamo," je prakso v Nemčiji opisal Jonas iz Stuttgarta.

Plačilo je sicer možno le z brezstično kartico, parkiranje do dveh ur je brezplačno, vsaka nadaljnja ura pa stane en evro. Pomembno pa je, da imajo člani agrarnih skupnosti, kmetje in lastniki zemljišč, lovci in drugi možnost pridobitve kartice za prost vstop.

"Zbrani denar bo namenjen za to okolje v dogovoru z uporabniki tega območja," je ob tem dejal Marko Miklavčič, podžupan občine Kobarid. Načrtov za to območje je sicer veliko. K realizaciji zadnja leta veliko pripomore denar iz desetega člena zakona o Triglavskem narodnem parku.

"Letno vložimo tristo do štiristo tisoč evrov, urejamo vodovod in vodno zajetje, uredili bomo tudi elektrifikacijo planin," dodaja Miklavčič. Svoj delež k razvoju tega območja dodaja še Planinsko društvo Kobarid, ki je popolnoma obnovilo in povečalo svojo kočo na Planini Kuhinja.