Potovanje z več postanki je uspešno opravila. Foto: EPA
Potovanje z več postanki je uspešno opravila. Foto: EPA

19 let stara Zara Rutherford se je lani 18. avgusta podala na dolgo pot okoli sveta. Po več kot 150 dneh in okoli 51.000 prepotovanih kilometrih je svojo odisejado končala tam, kjer jo je začela – v Belgiji. "Vse življenje sem sanjala o tem, da bi z letalom obkrožila svet," je priznala pilotka, ki je z uspešnim podvigom postala najmlajša ženska, ki je z lahkim letalom sama obletela svet.

"Če o tem nikomur ne bi povedala, se to najbrž ne bi zgodilo," je povedala rekorderka, ki ima za seboj kar 52 držav, in dodala, da se ji je sprva zamisel zdela neuresničljiva, ko pa je o njej končno povedala staršem, so v to privolili.

Da bi izpolnila merila za svetovni rekord je morala preleteti dve nasprotni točki na Zemlji – indonezijsko mesto Jambi in kolumbijsko mesto Tumaco. Med napornim potovanjem pa vse ni šlo kot po maslu. "En mesec sem zaradi vizuma in slabih vremenskih razmer obtičala na Aljaski," je dejala Rutherford, ki je zaradi enakih vzrokov en mesec preživela tudi v Rusiji.

Nadobudna pilotka želi sicer s svojim dosežkom navdihniti dekleta, da sledijo svojim sanjam, ob tem pa opozarja tudi na razlike med spoloma v letalstvu. "Med piloti potniških letal je samo pet odstotkov žensk, kar je nezaslišano malo," je poudarila in dodala, da je njen cilj izboljšati svoj rekord in k temu spodbuditi tudi druga dekleta. Letos bo sicer začela študirati, tako pa poskusila uresničiti svoj novi življenjski cilj – postati astronavtka.

Zara okoli sveta