Park sprejme približno štiri milijone obiskovalcev letno. Foto: Reuters
Park sprejme približno štiri milijone obiskovalcev letno. Foto: Reuters

Zaprtje se bo začelo ob 22. uri v petek in trajalo bo najmanj do 3. maja, morda tudi dlje, odvisno od tega, kako hitro se bo topeči se gorski sneg odtekal v reko Merced skozi dolino Yosemite, je v torek sporočila služba iz narodnega parka.

Agencija je sporočila, da bodo rezervacije za prenočišča in kampe samodejno preklicane in povrnjene.

Zaprtje območja, znanega po znamenitostih, kot sta visoki granitni formaciji El Capitan in Half Dome, prihaja v času, ko se osrednja Kalifornija pripravlja na vročinski val.

Pričakuje se, da bo toplo obdobje pospešilo spomladansko otoplitev po rekordnem zimskem sneženju v delih pogorja Sierra Nevada. Močen odtok po gorskih pobočjih bi lahko povzročil razlitje že tako naraslih rek čez bregove.

Državni klimatolog Michael Anderson je dejal, da so obsežne poplave verjetnejše pozneje v maju kot v prihajajočem tednu, upravljavci rezervoarjev pa zdaj sproščajo vodo, da naredijo prostor za pozneje.

Eno od območij, ki vzbujajo skrb, je velika kotlina v severni dolini San Joaquin ob reki Tulare, kjer se je v zadnjih tednih zaradi nevihtnega odtoka vnovič napolnila dolgo posušena jezerska struga, ki je poplavila velike površine kmetijskih zemljišč in rančev.

Pozimi je v narodnem parku zapadlo dober meter snega, zaradi česar so za tri tedne zaprli celoten park za javnost. Po besedah ​​tiskovne predstavnice parka Nancy Phillipe je ta ustavitev zaznamovala eno najdaljših in najobsežnejših zaprtij parka, povezanih z vremenom.