Priljubljene turistične točke v Španiji so v zadnjih mesecih samevale. Foto: AP
Priljubljene turistične točke v Španiji so v zadnjih mesecih samevale. Foto: AP

Španija je bila ena izmed držav, ki jih je novi koronavirus močno prizadel, hkrati pa gre za državo, ki je močno odvisna od turizma, ki ga v zadnjih mesecih praktično ni bilo. Poleg tega Španci veljajo za narod, ki se zelo rad prehranjuje v restavracijah, kar v zadnjem času ravno tako ni bilo mogoče.

Restavracije, bari in hoteli so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ob izbruhu koronavirusa zaprli vrata, 40.000 pa se jih tudi po sprostitvi ukrepov ne bo več odprlo. "Potrdil se je najbolj črn scenarij," je dejal prvi mož združenja španskih hotelirjev Jose Luis Izuel.

"Na vrhuncu poletne sezone in mesec dni za tem, ko so se evropske meje odprle, na sicer najbolj obleganih turističnih točkah ni turistov. To je žalostna resnica," je dejal.

Delo od doma po njegovih besedah sicer vpliva na povpraševanje po zajtrkih in kosilih, zlasti v Madridu.

Promet v sektorju bi lahko po previdevanjih združenja padel za 50 odstotkov, ob čemer svarijo, da je ogroženih od 900.000 do 1,1 milijona delovnih mest, ki so posredno in neposredno povezana z industrijo.

V Španiji, ki velja za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu, je covid-19 vzel več kot 28.400 življenj.