Pričakujejo veliko povpraševanje. Foto: BoBo
Pričakujejo veliko povpraševanje. Foto: BoBo

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so proslavili vzpostavitev nove letalske povezave s Københavnom, ki jo je vzpostavil letalski prevoznik Norwegian. Letalska družba bo polete med slovensko in dansko prestolnico zagotavljala dvakrat tedensko, sprva ob ponedeljkih in petkih, v vrhuncu poletne sezone pa ob torkih in sobotah.

Povezava je pomembna, ker je letališče v danski prestolnici vozlišče. Foto: BoBo
Povezava je pomembna, ker je letališče v danski prestolnici vozlišče. Foto: BoBo

Nove pridobitve je vesela tudi poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel, ki pričakuje, da bo povpraševanja po poletih med Slovenijo in Dansko veliko. Povezava s Københavnom jo še posebej veseli zaradi tega, da je tamkajšnje letališče vozlišče, prek katerega bo brniško letališče povezano s številnimi drugimi destinacijami.

Prav krepitev povezav z vozlišči, kot so Frankfurt, München in Carigrad, je med osrednjimi načrti brniškega letališča za prihodnost, prizadevajo pa si tudi za povezave z novimi kraji.

Poleti bo Iberia začela leteti v Madrid

"Na ministrstvu za infrastrukturo si močno prizadevamo za izboljšanje letalske povezljivosti, s pomočjo državnih subvencij smo vzpostavili že tretjo povezavo," je ob prvem prihodu letala Norwegian na brniško letališče dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh.

Septembra lani je namreč Luxair vzpostavil povezavo Ljubljane z Luksemburgom, airBaltic pa je prejšnji teden povezal slovensko glavno mesto z latvijsko prestolnico Rigo. Poleti bo španski nacionalni prevoznik Iberia začel leteti iz slovenske prestolnice v Madrid.

Prihaja nov razpis, ideja o novem nacionalnem prevozniku še ni zamrla

Z rastjo prometa na letališču so na ministrstvu zadovoljni, po podatkih državnega sekretarja je ta za 30 odstotkov večji kot leto prej. Po njegovih besedah naj bi bili v teku tudi pogovori z drugimi prevozniki, pripravlja se novi javni razpis za še večjo letalsko povezljivost Slovenije.

Ideja o novem nacionalnem letalskem prevozniku naj bi bila medtem še živa.