Lanska sezona je bila kljub ugodnim snežnim razmeram za žičničarje nočna mora. Foto: Reuters
Lanska sezona je bila kljub ugodnim snežnim razmeram za žičničarje nočna mora. Foto: Reuters

Lanska sezona je bila za žičničarje katastrofalna, zato jo želijo čim prej pozabiti, je za STA povedala Manuela Božič Badalič, predsednica združenja slovenskih žičničarjev in direktorica smučišča Kanin. "Vsi smo bili na meji preživetja in brez pomoči države bi se marsikateri center znašel v težavah."

Samevajočih sedežnic se bojijo tudi letos, a verjamejo, da bodo novi ukrepi omogočili obisk smučišč. Foto: BoBo
Samevajočih sedežnic se bojijo tudi letos, a verjamejo, da bodo novi ukrepi omogočili obisk smučišč. Foto: BoBo

Da ukrepom, a le smiselnim

Pred novo sezono so se tako predstavniki žičničarjev sešli tudi s predstavniki NIJZ-ja in jim predstavili njihova opažanja ter ugotovitve glede lanskih ukrepov na smučiščih in napak, ki so se po njihovem mnenju pri tem zgodile.

"Zaradi omejitev pod maksimalnimi zmogljivostmi kabin je prihajalo do daljših vrst pred vstopom in zbiranja večjega števila ljudi. Stroki smo skušali dopovedati in jim tudi dopovedali, da tak ukrep ni dober. Predlagali smo, da odpravijo omejitve v zaprtih napravah, NIJZ pa nam je prisluhnil," je dejala Božič Badalič.

Potem ko so že lani odprte žičniške naprave vozile s polno zmogljivostjo, zdaj to velja tudi za zaprte, seveda s primernim zračenjem in razkuževanjem, potniki pa morajo imeti obvezno zaščitne maske ter izpolnjevati pogoj PCT. Žičničarji so po besedah predsednice združenja s tem dogovorom zadovoljni, saj verjamejo, da je večina ljubiteljev smučanja vendarle cepljena ali pa se je pripravljena testirati.

Finančne težave

Kljub obljubljeni finančni pomoči države, ki so jo posebej za žičničarje v vrednosti 40 odstotkov izpada prihodkov zagotovili v devetem protikoronskem svežnju, je dejala, da denarja do zdaj vsi še niso dočakali. Si pa želijo čimprejšnjega izplačila, saj je trenutno čas največjih stroškov za priprave na novo sezono.

Tudi podpredsednik združenja Boštjan Paradiž, sicer direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče na Kopah, je pozdravil državno pomoč v skupni vrednosti dobrih treh milijonov evrov, ki so jo večinoma že prejeli v teh dneh. Na Kopah so tako prejeli za okoli 147.000 evrov, pomoč pa je prišla ob pravem času in bo pomagala pri zagonu sezone, potem ko so lani samo pri smučarskih vozovnicah imeli za 400.000 evrov izpada prihodkov.

Kako bodo rešili kadrovsko stisko, vodilni v podjetjih še niso popolnoma prepričani. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Kako bodo rešili kadrovsko stisko, vodilni v podjetjih še niso popolnoma prepričani. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Medtem ko na Kaninu in v Kranjski Gori še čakajo na izplačilo, so državno pomoč v celoti že prejeli tudi na Krvavcu in v Cerknem, na Mariborskem Pohorju pa so za lansko zimsko sezono od države prejeli dobrih 640.000 evrov povračil za žičniške naprave.

Poleg finančnih pa imajo tudi kadrovske težave, saj se je veliko izkušenega kadra zaradi pomanjkanja dela preselilo v druge panoge. Težave rešujejo z razporejanjem in ponovnim zaposlovanjem, a takšen izpad je po njihovih besedah težko nadomestiti.

Glede na vse težave slovenskih smučišč, ki segajo tudi že v čas pred zdravstveno krizo, nekatera pa še vedno iščejo nove lastnike oziroma vlagatelje, je jasno, da kakšnih večjih naložb pred prihajajočo sezono ni bilo.

Izjema je le Kranjska Gora, kjer bodo zgradili novo sedežnico Vitranc 2. Kot so pojasnili v RTC Žičnice Kranjska Gora, dela že potekajo. V Podkorenu so pripravljeni posamezni deli žičnice za transport in montažo. Če bo vreme služilo, računajo, da bi sedežnica stala že do konca letošnjega leta, sicer pa na začetku leta 2022. Gre za štirisedežnico znamke Leitner, naložba pa je vredna tri milijone evrov.