Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič je izrazila zadovoljstvo, da je država pripravila razpis in prepoznala nujnost vlaganja v infrastrukturo. Po njenih besedah nekatere evropske države, ki so v zadnjih letih veliko denarja vložile v žičniške naprave, ugotavljajo tudi porast smučarjev, medtem ko je Slovenija na tem področju v zadnjih letih stagnirala.

Ker so žičničarji v razpisu prepoznali nekaj pomanjkljivosti, so po sestanku upravnega odbora združenja žičničarjev na ministrstvo poslali dopis s predlogi dopolnitev. Kot je povedala Manuela Božič Badalič, pogrešajo možnost prijave majhnih smučišč, saj je razpis prilagojen večjim smučiščem. Ob tem je izpostavila še kratek rok za prijavo – razpis je bil objavljen 31. decembra lani, rok za oddajo vlog pa je 10. februar.

Sorodna novica Za preoblikovanje gorskih centrov in nastanitvene zmogljivosti 49 milijonov evrov

Minimalna vrednost investicij, ki jih bodo smučišča prijavila na razpis, je dva milijona evrov, kar se žičničarjem zdi previsok znesek. Po besedah Manuele Božič Badalič marsikatero veliko smučišče do višine te investicije ne bo uspelo priti. Na drugi strani pa je z vidika načrtovane 50-milijonske obnove smučišča Kanin prenizka tudi maksimalna vrednost financiranja, ki znaša osem milijonov.

Javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti zagotavlja 49 milijonov evrov, od katerih je 30 milijonov evrov namenjenih podpori razvoja večjih smučišč. V združenju namenska sredstva pozdravljajo in upajo, da to ne bo zadnja pomoč države pri investicijah.