Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Prvi napotek poziva k spoštovanju zimskega počitka narave. Številne živali namreč pozimi hibernirajo ali spijo, druge pa si v težkih zimskih snežnih razmerah in ob nizkih temperaturah iščejo hrano in zatočišče. Ob visoki snežni odeji lahko divjad pri enem premiku porabi toliko energije, kot bi jo sicer v sedmih ali desetih dneh. Divji petelin, ki lahko pozimi tudi teden dni preživi na istem drevesu, pa ob sončnem dnevu, ko Pokljuko običajno obišče največ ljudi, v povprečju leti petkrat več.

Znotraj parka so določena mirna območja, ki najbolj redkim in zavarovanim vrstam zagotavljajo več miru. Obiskovalci morajo biti, glede na napotke, v bližini mirnih območij še bolj skrbni do njihovih prebivalcev. Tako je treba mirna območja v tišini in čim prej zaobiti po urejenih planinskih poteh.

V TNP-ju pozivajo tudi k izbiri primernih pohodnih poti glede na aktualne zimske razmere. Dnevi so pol krajši kot poleti, vremenske razmere pa še enkrat bolj ekstremne. Glede na zahtevnost je zato treba imeti s seboj raje več kot premalo zimske opreme za varen in topel korak.

Pri izbiri poti za turno smuko pa pozivajo k skrbi za belko in druge živali. Gozdni in skalni robovi, prelomnice, goličave in bližine krmišč so prostori, kjer se živali, ki aktivno preživijo zimo, največ zadržujejo. Vsak dodatni premik, ki ga s svojo prisotnostjo ustvarjajo turni smučarji, za živali pomeni veliko izgubo energije in posledično slabše pogoje za preživetje.

Najbolj priljubljene poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa. Planinska zveza Slovenije je zato s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki. Skupnost Julijske Alpe pa je oblikovala nov turistični produkt Juliana SkiTour. To so štiri turnosmučarske etape po Julijskih Alpah s skupno dolžino 52 kilometrov.

Sorodna novica Previdno v gorah, razmere so že povsem zimske

Med napotki je tudi uporaba javnega prevoza, kjer je ta na voljo. V Turizmu Bohinj tudi pozimi načrtujejo smučarske avtobuse, ki bodo vozili do smučarskih središč, in sicer na Pokljuko, Soriško planino in do spodnje postaje smučišča Vogel. Brezplačni prevozi na Pokljuko bodo po podatkih Turizma Bled tudi z Bleda, Turizem Kranjska Gora pa načrtuje smučarski avtobus, ki bo vozil na relaciji med Gozdom - Martuljkom in Planico.

Turizem Bohinj je na Pokljuki vzpostavil tudi prikazovalnike hitrosti, ki voznike opominjajo na počasnejšo vožnjo. Priporočena hitrost je 50 kilometrov na uro, saj se tako povzroča manj hrupa, prebivalcem bližnjih mirnih območij pa se zagotavlja več miru.

Ženske premikajo gore

Mednarodni dan gora (11. decembra) so na Planinski zvezi Slovenije posvetili ženskam. Njen slogan je namreč Ženske premikajo gore, ob čemer na zvezi izpostavljajo zavedanje in pomen trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov.

Ženske po celem svetu imajo v gorskem svetu pomembno vlogo pri varovanju okolja in pri socialnem ter ekonomskem razvoju. Poleg tega, da so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo tudi pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine, vendar pa so pri tem mnogokrat spregledane, je v poslanici opozoril podpredsednik PZS-ja Miha Habjan.

"Zaradi neenakopravnosti je status in potencial žensk mnogokrat premalo in nepravično izražen. Na dan praznovanja mednarodnega dneva gora imamo tako priložnost za razmislek o dvigu enakopravnosti številnih vlog žensk v gorskem svetu."