Foto: BoBo/Valter Leban
Foto: BoBo/Valter Leban

Zadnjih 30 let so z živimi jaslicami pripravljali najveličastnejše darilo celi Sloveniji in postali del najlepših božičnih prizorov sveta, so zapisali v družbi Postojnska jama. Tudi letos so si kljub pandemiji prizadevali nadaljevati tradicijo in z živimi jaslicami med ljudi prenesti sporočilo upanja.

"Žal smo že jeseni sklenili, da spektakla, ki se uvršča med najčudovitejše podobe božiča na svetu, letos ne bo," so besede prvega moža Postojnske jame Marjana Batagelja.
Kot so spomnili, se je izvirna ideja o živih jaslicah v Postojnski jami porodila pred natanko 31 leti, s tem pa so nastale prve žive jaslice v Sloveniji, postavljene zunaj sakralnih objektov.

Takrat so bile postavljene na enem samem mestu, medtem ko so žive jaslice v Postojnski jami, kot jih poznamo danes, razpotegnjene skozi celoten turističen del jame.
Postale so presežnik, saj so med drugim tudi najdaljše jamske žive jaslice na svetu, razporejene na kar petih kilometrih, v njih pa je več kot 150 nastopajočih.

Tudi letos so skupaj z ustvarjalci upali, da bodo lahko za vsaj pet dni pričarali pravljico svetopisemske zgodbe, kar pa se žal ne bo udejanjilo. Kot je pojasnil Batagelj, bi bila virtualna predstava živih jaslic nekaj, kar se te ne dotakne, saj močna čustva doživljamo takrat, ko smo tudi sami del predstave. "Zato čuvamo to zgodbo, zgodbo Živih jaslic, samo v izvirniku, v živi predstavi," je dodal.

Kot so še napovedali v Postojnski jami, se bodo žive jaslice, ki se dogajajo vsako leto med 25. in 30. decembrom, vrnile v letu 2021.