V Zeleni shemi slovenskega turizma je že 133 nosilcev znaka Slovenia Green. Foto: STO
V Zeleni shemi slovenskega turizma je že 133 nosilcev znaka Slovenia Green. Foto: STO

Destinaciji Kranj in Gorenja vas - Poljane sta lani uspešno izvedli vse korake za pridobitev znaka Slovenia Green in dokazali, da je mogoče tudi v izredno zahtevnih razmerah, s kakršnimi je bil slovenski in svetovni turizem soočen lani, na področju trajnosti dosegati dobre rezultate, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji.

Destinaciji se tako pridružujeta 55 drugim, ki že sestavljajo družino Slovenia Green. V shemi najdemo še 58 ponudnikov nastanitev, štirje parki, osem agencij, tri restavracije, dve atrakciji in eno naravno kopališče.

Znamka Slovenia Green in zelena shema slovenskega turizma bosta v času med epidemijo in po njej zagotovo še bolj vidni in relevantni, saj gostje iščejo destinacije, ki zagotavljajo varen oddih stran od množic, in destinacije, ki razvijajo do okolja prijazen turizem. Trend prepoznavajo tudi slovenske destinacije in ponudniki.

Maja Pak, direktorica STO-ja

Veliko število destinacij in ponudnikov, ki sledijo mednarodnim trajnostnim standardom, obenem po besedah direktorice STO-ja Maje Pak predstavlja dober temelj za nadaljnji trajnostni razvoj in promocijo Slovenije kot zelene in varne države. V naslednjih tednih bosta s postopkom za pridobitev znaka Slovenia Green Destination končali še dve destinaciji, Izola in Renče - Vogrsko, prve korake pa že izvajajo tudi v Portorožu in Piranu, Šmarju pri Jelšah, Murski Soboti, Žirovnici, Krškem in v krajinskem parku Lahinja, so še dodali na organizaciji.

Miren Kras, Kočevsko in Ljubljana med finalisti
Več slovenskih destinacij je sicer danes v okviru virtualne turistične borze ITB Berlin Now prejelo priznanja Green Destinations Story Awards 2021.

Brda, Ljubljana, Miren Kras in Kočevsko so se uvrstili med nominirance, trije med njimi – Brda, Ljubljana in Kočevsko – pa tudi med finaliste izbora v kategorijah narave in ekološkega turizma ter covida-19 in turizma, so še navedli na STO-ju.

Kočevsko je v kategoriji Nature & Ecotourism zasedlo drugo mesto za doživetje opazovanja medveda v njegovem naravnem okolju. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Kočevsko je v kategoriji Nature & Ecotourism zasedlo drugo mesto za doživetje opazovanja medveda v njegovem naravnem okolju. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Miren Kras je bil nominiran v kategoriji ITB Earth Award s projektom Drevo za Cerje, s katerim so pripomogli k obnovi gozda v okolici Pomnika miru na Cerju, ki ga je avgusta 2019 zajel obsežen požar.

Kočevsko je v kategoriji Nature & Ecotourism zasedlo drugo mesto za doživetje opazovanja medveda v njegovem naravnem okolju.

V kategoriji Covid & Tourism pa je Ljubljana s projektom Kultura prek spleta zasedla prav tako drugo mesto, Brda s promocijsko kampanjo Briška češnja v vsak dom pa tretjega.

Nagrade podeljuje organizacija Green Destinations v sodelovanju z GLP Films in ITB Berlin, s ciljem izpostavitve uspešnih zgodb, izmenjav dobrih praks in spodbujanja nadgradnje in izboljšanja trajnosti v turizmu. S tem destinacije spodbujajo k še večji zavezanosti k trajnosti, kar pozitivno vpliva tako na tamkajšnje prebivalstvo kot turiste.