Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Vse, kar potrebujete, je Grčija," je dejal ta teden minister za turizem Harry Theoharis v nagovoru z Akropole. Turistični sektor predstavlja približno petino grškega gospodarstva. In s postopnim cepljenjem ljudi po svetu se Grčija zanaša na svoje lanske uspehe spopadanja s pandemijo, da bi tako pritegnila nazaj turiste.

Država je tudi ena najglasnejših v pozivih, naj Evropa sprejme skupni cepilni potni list, ki naj bi olajšal poletna potovanja.

V Grčiji turizem predstavlja od 26 do 31 odstotkov BDP-ja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Grčiji turizem predstavlja od 26 do 31 odstotkov BDP-ja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Theoharis pravi, da se bo Grčija odprla v vsakem primeru. "Ljudje, ki so cepljeni, imajo negativen test ali protitelesa, so v Grčiji dobrodošli in sprejeli jih bomo, ne glede na kake formalne dogovore," je izjavil za Reuters.

Sorodna novica Nesojena Mussolinijeva upokojitvena vila na Rodosu

Leto 2021 bo "boljše od lanskega"

Leta 2020, v letu, ko je bilo po podatkih WTO-ja za mednarodni turizem najslabše, je v Grčijo pripotovalo le 7,4 milijona ljudi, manj kot v katerem koli trenutku grške desetletne finančne krize. In to potem, ko so leta 2019 imeli rekord z 31,3 milijona obiskovalci.

Prihodki od turizma so padli z 18 milijard v 2019 na 4 milijarde, gospodarstvo pa se je skrčilo za več kot 8 odstotkov, kar je še otežilo že tako nerožnato grško finančno sliko. Britanskih turistov je bilo za 70 odstotkov manj, nemških pa za 62 odstotkov.

"Imeli bomo boljše leto kot lani," zagotavlja Theoharis. "To sicer še ni očitno, ker je rezervacijska slika depresivna ... veliko je malodušja, veliko črnogledosti na trgu, a sem prepričan, da se bodo na koncu moji računi izkazali za točne."

"Kritike neutemeljene"

V Grčiji je lani lahko vsak našel kotiček zase. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Grčiji je lani lahko vsak našel kotiček zase. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Grčija, ki ima 11 milijonov prebivalcev, je imela okoli 7.000 smrti, povezanih s covidom-19, trenutno pa je po porastu novih okužb ponovno v zaprtju. Theoharis zavrača očitke, da je lani prav turizem pripomogel k povečanju okužb.

"Kritike so razumljive, a popolnoma neutemeljene," je zatrdil. "Drugi val, ki je konec oktobra približno zajel celotno Evropo, je Grčijo dosegel v točno istem času, morda celo nekaj tednov pozneje," je povedal.

Prebivalci več grških otokov so že bili cepljeni, Grčija pa namerava do poletja cepiti vse zaposlene v turizmu, takoj za najranljivejšimi skupinami. Tisti, ki ne bodo cepljeni, bodo testirani najmanj enkrat tedensko, je napovedal Theoharis.

Okoli ena petina aktivnega prebivalstva dela v turizmu. "Moramo uravnotežiti vse pomisleke, ker imamo ljudi, ki so zaposleni, imamo ljudi, ki iščejo službo," pravi Theoharis. "Letos mislim, da imamo več orodij v svojem arzenalu."