Kjuta mora v naslednjih dveh letih pridobiti še vsaj 20 kilogramov, da bo lahko konkuriral najboljšim, pravi njegov oče. Foto: Reuters
Kjuta mora v naslednjih dveh letih pridobiti še vsaj 20 kilogramov, da bo lahko konkuriral najboljšim, pravi njegov oče. Foto: Reuters

Kjuta Kumagaj se je v sumu prvič poizkusil, ko je bil še malček, v pogovoru za Reuters pojasnjuje njegov oče Taisuke, ki se je tudi nekoč amatersko ukvarjal z omenjenim športom. "A ga nisem nič učil, določeni gibi so bili zanj popolnoma naravni," pravi oče. Zaradi otrokove nagnjenosti k športu ga je kmalu vpisal na treninge za najmlajše ‒ in deček je zablestel že na svojem prvem tekmovanju. "Obstaja talent za sumo in fant ga ima. Osvojil je tekmovanje. In prešinilo me je, da je res nekaj posebnega," razlaga oče.

Da bi sinu omogočil kar najboljši športni razvoj, se je odločil za selitev v predel Tokia, poimenovan Fukagava, kjer je vse posvečeno sumu: številni klubi, kjer je mogoče trenirati, svetišče Nominosukune, kjer naj bi bival bog suma, skratka, celotna soseska diha s tem športom.

S sumom diha celotna soseska, vanj vpišejo tudi drobne in majhne (no, v primerjavi s Kjuto) dečke. Foto: Reuters
S sumom diha celotna soseska, vanj vpišejo tudi drobne in majhne (no, v primerjavi s Kjuto) dečke. Foto: Reuters

Šest dni na teden, po več ur na dan: dečkovo življenje je en sam trening

Že nekaj let je tako dečkovo življenje popolnoma podrejeno temu japonskemu športu ‒ njegova prehrana, vadbeni režim, dnevni urniki, vse je v znamenju suma. Za treninge, ki potekajo šest dni v tednu, skrbi njegov oče, ki tako odloča, kdaj bo deček dvigoval uteži, kdaj plaval in kdaj treniral atletiko, saj je ta pomembna za vzdrževanje kondicije, pomaga pa tudi pri eksplozivnosti in telesni fleksibilnosti, ki sta obe zelo pomembni pri sumu, razlaga Taisuke.

Sami treningi suma najpogosteje potekajo tako, da se s sinom pogosto pomeri kar Taisuke sam ‒ in se neredko končajo z dečkovimi solzami. Taisuke je prepričan, da bo deček le tako ostal v stiku z najboljšimi. Že zdaj sicer blesti na otroških in mladinskih tekmovanjih po vsem svetu (udeležil se je tudi tekmovanj v Evropi), neredko premaga dečke, ki so pet ali celo več let starejši od njega, pri čemer mu veliko prednost predstavlja tudi njegova teža ‒ tehta konkretnih 85 kilogramov, kar je približno dvakrat več od večine njegovih sumovrstnikov. "Zabavno je premagovati ljudi, ki so starejši od mene," ob tem tiho in sramežljivo pove deček.

Kjuta z mamo Makiko (levo) in 16-letno sestro Nanami. Foto: Reuters
Kjuta z mamo Makiko (levo) in 16-letno sestro Nanami. Foto: Reuters

Zaužiti mora od 2700 do 4000 kalorij na dan

A da bo zares uspešen, bo moral Kjuta pridobiti še vsaj 20 kilogramov do takrat, ko bo šel v srednjo šolo, torej v naslednjih dveh letih, razlaga oče in dodaja, da mora dečkova prehrana vsebovati do 4000 kalorij dnevno, najraje pa ima dober zrezek, pravi.

A tudi posebna sumoenoločnica, poimenovana čanko nabe, mu gre zlahka po grlu, saj je za svoj cilj, doseči naziv jokozuna ali člana najvišje divizije tekmovalcev suma, pripravljen storiti skoraj vse. "Treninga suma res ne moreš opisovati z besedami, kot je uživanje. Ko je težko, včasih pomislim, da bi odnehal," prizna deček, a obenem poudari, da je še vedno odločen, da bo že v naslednjih nekaj letih postal član t. i. hleva oziroma kluba, kjer tekmovalci živijo, trenirajo, nato pa pod njegovo zastavo tudi tekmujejo.

V družbi sošolcev in prijateljev preživi dovolj časa, meni dečkov oče. Foto: Reuters
V družbi sošolcev in prijateljev preživi dovolj časa, meni dečkov oče. Foto: Reuters

Že zdaj si fanta ogledujejo trenerji profesionalcev, razlaga njegov trenutni trener in nekdanji zvezdnik suma Šiniči Taira. "Trenutno ima predvsem veliko talenta," pravi o svojem varovancu in dodaja, da dečka čaka še veliko dela. Kljub vsemu pa je dečkov oče prepričan, da ima Kjuta vseeno tudi možnost biti otrok: "Mislim, da si vzame dovolj časa zase, za igro s prijatelji." "Mislim, da pritisk ni prehud," še poudari, a v isti sapi prizna, da sta z ženo Makiko svoji življenji popolnoma podredila sinovi karieri sumoborca.