Kot večina filmskih festivalov v tem obdobju tudi göteborški letos poteka zgolj na spletu. Kljub temu pa so se organizatorji odločili, da enemu gledalcu ponudijo povsem drugačno, nepozabno izkušnjo, imenovano Kino v osami.

Zanimanje so izkazali filmski ljubitelji z vsega sveta, prijavilo se je 12.000 ljudi, srečna izžrebanka pa je medicinska sestra, ki med pandemijo covida-19 dela na covidnih oddelkih. Kot je povedala po zmagi, je čisto brez energije, zato se veseli novega doživetja: "Veter, morje, možnost, da sem en teden del popolnoma drugačne resničnosti – vse to je zelo privlačno."

Resničnost bo vsekakor drugačna – en teden bo sama preživela v svetilniku Pater Noster na otoku Hamneskär brez telefona, računalnika, knjig ali kakršne koli druge oblike zabave. Edina zabava bodo filmi, na voljo jih bo imela veliko – izbirala bo lahko med vsemi 60 filmi, ki jih predvajajo na filmskem festivalu.

V filmskem programu lahko že uživa, saj so jo zjutraj z ladjo prepeljali na švedski otok Hamneskär.

Organizatorji ji bodo nekaj ur dnevno omogočili uporabo tabličnega računalnika, a le zato, da posname videodnevnik. Nekdo iz ekipe filmskega festivala bo iz varnostnih razlogov prav tako na otoku, enkrat na dan pa bo obiskal Enrothovo.

Pater Noster je železen rdeč svetilnik, ki so ga na Hamneskärju zgradili leta 1868 in je po njem tudi najbolj znan. Oskrbnik svetilnika je živel tik ob njem v tipični švedski rdeči leseni koči do 60. let, ko so svetilnik avtomatizirali. Koča je bila pred kratkim prenovljena, za prenovo je stala oblikovalska hiša Stylt, tako da se Enrothova lahko sprošča ob filmih v slogu in z vsem udobjem.

Organizatorji festivala so morali zaradi pandemije spremeniti prvotne načrte, ves filmski program pa se seli na splet, piše britanski BBC. Ob tem so se spomnili natečaja, s katerim so iskali pravega filmskega oboževalca, ki bo kos nalogi.

Direktorica festivala Mirja Wester je dejala, da se ji zdi prav, da v času pandemije dajo edinstveno priložnost enemu izmed številnih junakov, ki delajo v zdravstvu.