Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Precej neverjetno je odkriti ostanke dinozavra," pojasnjuje sedmošolec, ki si že od nekdaj želi postati paleontolog: "To so bile že nekaj časa moje sanje." Nathan je na 69 milijonov let stare ostanke dinozavra, imenovanega hadrozaver, naletel med izletom z očetom Dionom. Najprej sta opazila drobce kosti, tik pred odhodom pa se je Nathan povzpel na tamkajšnjo vzpetino in zagledal nepričakovano. "Poklical me je, da moram takoj gor in v tonu njegovega glasu sem vedel, da je nekaj našel," se spominja dečkov oče Dion Hrushkin.

Fotografije najdenega fosila sta poslala v paleontološki muzej Royal Tyrrell, ki je pozneje na mesto poslal ekipo raziskovalcev. Po dveh mesecih raziskovanja so odkrili od 30 do 50 kosti hadrozavra, ki naj bi bil star največ štiri leta. Kosti omenjene vrste dinozavra so v kanadski provinci Alberta sicer najpogostejši fosil, vendar je bila do zdaj najdena le peščica ostankov tako mladega hadrozavra, piše CNN.

V izjavi za javnost je muzej dodal še, da so bili ostanki najdeni v plasti kamenja, v kateri se fosili redko ohranijo. Nedvomno gre za veliko odkritje, kar je v tvitu zapisala tudi Organizacija za ohranjanje narave Kanade (NCC) in se zahvalila Nathanu, njegovemu očetu ter raziskovalni ekipi. "Ta mladi hadrozaver je zelo pomembno odkritje, ker izhaja iz časovnega intervala, za katerega zelo malo vemo, kakšni dinozavri oz. živali so živele v Alberti," je v izjavi dejal François Therrien, kustos paleoekologije dinozavrov v muzeju Royal Tyrrell, "Nathanova in Dionova najdba nam bo pomagala zapolniti to veliko vrzel v našem znanju".

Hadrozavri so bili rastlinojedi dinozavri, razširjeni v obdobju pozne krede pred 75 in 80 milijoni leti. Znani so po zanimivi konstrukciji telesa, predvsem po glavi, ki po obliki spominja na glavo race. Fosile hadrozavra so našli po celotnem ozemlju Evrope, v Severni Ameriki ter Aziji. Nekatere najdbe nakazujejo na to, da so hadrozavri merili tudi 12 metrov.