Najbolj naj bi se pilo na sredozemskih križarjenjih. Foto: Reuters
Najbolj naj bi se pilo na sredozemskih križarjenjih. Foto: Reuters

Skrb vzbujajoča statistika v raziskavi spletne strani Bonvoyage.co.uk, ki je zajela 3.000 Britancev, kaže, da en potnik na dan popije šest vrčkov piva, nekaj koktajlov, steklenico vina in nekaj viskijev. To je skupaj 168 enot alkohola na teden, kar je osemkrat večji odmerek, kot se priporoča za moške (21 enot), in kar 12-krat večji, kot se priporoča za ženske (14 enot).

Sodeč po raziskavi, so najbolj pijanska križarjenja po Sredozemlju, moški in ženske pa na plovbi popijejo povsem enako količino. Od vprašanih v anketi jih je 91 odstotkov odgovorilo, da so na zadnjem križarjenju uživali alkohol.

"Križarjenje je ena najbolj sproščujočih oblik oddiha in iz naše raziskave je razvidno, da se potniki nedvomno sproščajo z alkoholom," so sporočili iz Bonvage.co.uk.

Za alkohol se doplača
Kot kaže, potnikov ne odvrne niti to, da potniške križarske ladje za alkohol navadno zaračunajo dodatno, medtem ko je večina druge ponudbe, od jedače do dejavnosti, zajeta v ceno križarjenja.

Nekatere bolj razkošne križarske ladje, kot so Regent, Crystal, Seabourn, SeaDream in Silversea, v ceno vštejejo tudi alkohol, a zgolj osnovnega, medtem ko je za dražje znamke vseeno treba doplačati.