Kitajci vse bolj popivajo - in to ne ob hrani, kot je bila navada nekoč. Foto: Reuters
Kitajci vse bolj popivajo - in to ne ob hrani, kot je bila navada nekoč. Foto: Reuters
Na Kitajskem vrhunec pitja dosežejo precej pozneje kot v Evropi ali Severni Ameriki. Foto: EPA

Kot piše Economist, je povprečna letna poraba zrasla z 2,5 litra čistega alkohola (leta 1978) na 6,7 litra (leta 2010). Skoraj 70 odstotkov so žgane pijače. Po drugi strani pa osveščenost o učinkih alkohola ostaja na Kitajskem, kjer kar tretjina prebivalstva težje presnavlja alkohol, na izjemno nizki ravni.

Omenjena narasla poraba alkohola je še vedno nizka v primerjavi z mednarodnimi standardi - povprečen Kitajec še vedno popije enkrat manj kot povprečen Nemec ali Francoz. A statistika razkriva temnejšo plat - več kot polovica Kitajcev je abstinentov, tisti, ki pijejo, pa to pogosto delajo prekomerno.

Kitajski (moški) pivci popijejo precej več kot japonski in skoraj toliko kot britanski, avstralski in irski, ki slovijo kot veliki pivci. Zelo razširjeno je dolgotrajno neprekinjeno popivanje, tvegano pitje pa je že doseglo "epidemične razsežnosti", meni Hao Vei z univerze v Čangši.

Starejši pivci
Na Kitajskem zdaj na pitje s strankami in sodelavci gledajo kot ključno za karierno napredovanje - nekateri oglasi za službo celo zahtevajo "dobro pivsko formo". In po neki raziskavi so pri javnih uslužbencih ugotovili precej višjo raven z alkoholom povezanih bolezni jeter kot pri splošni populaciji. Že tradicija, kot je nazdravljanje na banketih, spodbuja prekomerno pitje.

Pivske igrice se namesto študentov gredo moški v srednjih letih. Kitajci z leti pijejo več in pogosteje, medtem ko v Evropi in Severni Ameriki največ alkohola popijejo ljudje med 20. in 30. letom starosti. A vse več pijejo tudi mladi Kitajci, pogosto brez hrane, odmerek pa večajo tudi ženske, ki še pred 30 leti niso popile skoraj nič.

Kdor koli, kadar koli, kjer koli
Kitajska je v odgovor na alarmantno stanje sprejela nekatere ukrepe - leta 2011 so poostrili nadzor na cestah in povečali kazni za pijane voznike, zato je število primerov pitja pod vplivom alkohola v teh treh letih padlo za 40 odstotkov. Protikorupcijski ukrepi kitajskega predsednika Ši Džinpinga pa so naredili konec razkošnim banketom, je pa res, da je ta ukrep pocenil najdražje alkoholne pijače.

Kot še ugotavlja Economist, vlada ni storila praktično nič za ozaveščanje javnosti, že tako nizek davek na alkohol je leta 2006 še zmanjšala, zdravniško osebje in strokovnjaki niso usposobljeni za težave, povezane s pitjem, nekih splošnih smernic o odgovornem pitju ni, pravila o uživanju in prodaji alkohola pa so zelo ohlapna. Skratka, alkohol lahko na Kitajskem kdor koli kupi kadar koli in kjer koli.