Je izjemno telesno zdržljiva, v stiku z naravo in je malce ledu ob 'tekaški stezi' ne zmoti. Foto: TLC
Je izjemno telesno zdržljiva, v stiku z naravo in je malce ledu ob 'tekaški stezi' ne zmoti. Foto: TLC
Zvezde Aljaske Sare Palin so nedvomno Palinovi, ne pa najbolj severna ameriška zvezna država. Foto: TLC
Za okus mnogih TV-kritikov se je prvi del šova odločno preveč posvečal ribolovu in pripravi rib.
Sarah Palin je položaj guvernerke Aljaske lani zapustila - mnogi politični analitiki menijo, da zato, da se lahko počasi pripravlja na predsedniško kandidaturo leta 2012. Foto: EPA

Nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka je vedno rada poudarjala, kako "naravno dekle" je. Navsezadnje je bila le guvernerka Aljaske, kjer ti kaj drugega že ne preostane.
In Palinova ni zamudila nobene priložnosti, da svoji volilni bazi ne bi pokazala, kako obvlada rokovanje s puško, kako s svojega dvorišča "vidi Rusijo" in uporabljala živalske metafore kot "mama medvedka".
Ker pa se je Palinova že zelo kmalu v kampanji 2008 izkazala kot politično, milo rečeno, dvomljivo podkovana, se je zdaj še republikanci sami želijo otresti, da jim ne bi prekrižala načrtov v predsedniški bitki leta 2012. Težko bo. Sarah Palin je namreč kljub strokovnim pomanjkljivostim zvezda. Kar se je odločila unovčiti v novi oddaji televizijske mreže TLC, Aljaska Sare Palin (Sarah Palin's Alaska).

Gre za osemdelni resničnosti šov pod taktirko mojstra tovrstnih programov, Marka Burnetta, oglašujejo pa ga kot delno popotniško, delno dokumentarno oddajo. V resnici je precej prozoren poskus Palinove, da (spet) proda svojo "ljudskost", podobo "naravne, pristne ženske iz divjine" (njena ciljna volilna baza, navsezadnje), pospremljeno z ne prav prikrito sprotno desničarsko propagando. Kampanja 2012 se je začela. In to med medvedi in ledeniki Aljaske.

"Raje sem svobodna"
"Raje počnem to, kot pa čepim v kaki zadušljivi stari politični pisarni," dahne v napovedniku sredi prostrane narave Palinova, zavita v bundo. "Raje sem tu, svobodna." Nekdo je očitno gledal prevečkrat Into the Wild. Poleg tega je "zadušljiva pisarna" nekako neločljivo povezana s političnim udejstvovanjem. Res 46-letna nekdanja misica pridobiva volivce z obratno psihologijo? Washington je grozljiv kraj, jaz in Aljaska pa sva pristni, zato me ponesite v ... Washington?
Že samo v napovedniku za serijo Palinova postreže z nekaj pocukranimi kvintesencialno ameriškimi klišeji, ki se med oddajo samo še razbohotijo. "Družina pride pred vsem ostalim!", "Hudimano zabavno", "Mi nimamo prednosti - živali jo imajo." Ko Palinovi ugotovijo, da jim v shrambi zmanjkuje zalog hrane, se odločijo, da bo treba na večdnevni lov na severne jelene. "Nobenega supermarketa ni v bližini," razloži Palinova. Kar seveda ni čisto res - Palinovi živijo v hiši v Wasilli, enem najbolj urbanih okolij na Aljaski.
Prvič v naravi?
Ampak dobro, Palinova je šov že napovedala s premiso, da bo skušala z njim "pripeljati čudesa in veličastnost Aljaske vsem Američanom". Zato jo vidimo, kako pleza po poledenelem skalovju ("Ampak jaz imam strah pred višino!"), kako s svojim kanujem krmari med ledenimi gorami ("Najtežji del tega je, da sem morala pustiti doma svoj blackberry.") in kako z odprtimi očmi opazuje igranje dveh medvedov ("To je tako kul!").
Jasno vse skupaj kar prosi, da se nekdo javno ponorčuje iz tega. Tako je Jon Stewart, voditelj političnosatiričnega Daily Showa, zgoraj omenjeno pospremil z besedami: "Nikdar nisi še počela tega, kajne? To je, kot da bi jaz rekel, pridite si ogledati MOJ New York ... O moj Bog, kdo je pravkar potrobil?!"

Očitni politični podtoni
In čeprav naj bi oddaja skušala predstavljati lepote in divjino Aljaske, so politični podtoni zelo očitni. Tako na neki točki Sarah razlaga, kako krasno leseno ograjo je zaradi spora s sosedom zgradil okoli njihove hiše soprog Todd.
"To je dober primer, kako lahko zavarujemo tudi mejo naše države," se nonšalantno spusti v težavno vprašanje nezakonitega priseljevanja Palinova med posedanjem na svoji verandi z razgledom na dva metra visoko ograjo. "Z vsem spoštovanjem do tesarskih sposobnosti tvojega moža, ampak zdi se mi, da ta ograja še rakunov ne bi zadržala," se posmehne Stewart.

Potem so tu še prizor Palinove, kako telovadi v dokolenkah, obrobljenih z rdečimi, belimi in modrimi slončki (emblem republikancev, op. a.), in večni zbadljaji na račun liberalcev.

"Edina referenca na Aljasko je, da Sarah reče 'Aljaska' kake milijonkrat. Če ste zasvojeni s Sarah Palin, vam bo oddaja všeč. Sicer boste razočarani," piše na svoji spletni strani CNN.
Los Angeles Times pa: "Po ogledu treh epizod Aljaske Sare Palin sem še vedno osupel, da Palinova očitno komunicira s svojo družino na popolnoma enak način kot z ameriško javnostjo: nenehno govori kar koli, kar bi se priljubilo njeni bazi oboževalcev, ne glede na to, kako pogosto in spektakularno dejstva oporekajo njeni interpretaciji realnosti."

V spodnjem posnetku si lahko ogledate napovednik za Aljasko Sare Palin.
Kaja Sajovic