Sarah Palin se ne da zlepa. Je bila kampanja 2010 le priprava na 2012? Foto: EPA
Sarah Palin se ne da zlepa. Je bila kampanja 2010 le priprava na 2012? Foto: EPA
Palinova je lani izdala knjigo spominov Going Rogue, ki je edvignila kar nekaj prahu. Foto: EPA
Družina Palin v promocijskem gradivu za resničnostno serijo Aljaska Sarah Palin.
Palinova uživa v divjini Aljaske. In zdaj lahko številni gledalci odkrijejo, zakaj.
John McCain je naredil veliko napako, da je za svojo podpredsedniško kandidatko vzel Sarah Palin, meni George W. Bush. Foto: EPA
V svojem aljaškem domu. Foto: EPA

Po pisanju Politica naj bi si bili najuglednejši republikanci v Washingtonu in politični svetovalci glavnih predsedniških kandidatov za 2012 edini, da se vidijo na skupni (čeprav še neusklajeni) misiji zaustaviti zagon in kredibilnost, ki ju je pridobila Palinova pri konservativni struji s svojim agresivnim sodelovanjem pri letošnjih kampanjah.

Zdi se, da pravzaprav nihče več ne dvomi o tem, da bo nekdanja aljaška guvernerka čez dve leti kandidirala za predsednico ZDA. In ob njeni priljubljenosti med bolj populistično, radikalnejšo republikansko volilno bazo, ki jo predstavlja gibanje čajankarjev, obstaja velika verjetnost, da ji bo republikansko nominacijo uspelo dobiti. To pa se vodilnim v stranki zdi prava mala katastrofa in skorajda avtomatična ponovna zmaga za Obamo.
Prelahka tarča
Pri Palinovi je namreč vse prelahko izpostaviti njene (velike) pomanjkljivosti, neznanja in neusposobljenosti, kar je boleče jasno pokazala že predsedniška kampanja 2008.
Palinova, nekdanja misica, je bila takrat podpredsedniška kandidatka Johna McCaina in je sprva pritegnila veliko pozornosti, navdušenja ter sveže energije, a se je kmalu izkazala kot izjemno polarizirajoča figura, ki je na kompleksna vprašanja dajala površinske odgovore, njeno politično (in splošno) znanje pa je bilo, milo rečeno, vprašljivo.
"Obstaja odločno, osredotočeno prizadevanje esteblišmenta, da bi našli kandidata, okoli katerega se lahko združimo in ki lahko premaga Sarah Palin," je po poročanju Politica dejal neki ugledni in veteranski republikanec v Washingtonu. "Menimo, da bi ji uspelo dobiti nominacijo, a bi jo Barack Obama sesul." Tako mnenje si delijo skoraj vsi politični analitiki, washingtonski 'insajderji' in potencialni republikanski predsedniški kandidati.
Da bo kandidirala - in osvojila nominacijo - tako skrbi vse od mogočih kandidatov Mitta Romneyja in Tima Pawlentyja do vplivnih svetovalcev, kot sta Karl Rove, Ed Gillespie in Peggy Noonan, konservativna kolumnistka, ki je pisala govore predsedniku Reaganu.
Še več, po besedah nekega anonimnega sodelavca nekdanjega predsednika Georgea W. Busha, tudi on meni, da Palinova ni kvalificirana za predsednico in da naj bi se McCain močno uštel, ko si je za svojo sokandidatko izbral prav njo.
Resničnostni šov aljaške Sarah
Glavni republikanski kandidati naj bi sicer s svojimi naznanili počakati še do pomladi, da vidijo, kaj namerava narediti samosvoja Palinova, in se bodo posvetili raje zbiranju sredstev in ključnih podpornikov. Obenem pa naj bi poskušali okrepiti opozicijo proti Palinovi in nekako razbliniti "kult osebnosti", ki je njena najmočnejša točka.
Rove, eden izmed redkih republikancev, ki javno izraža skepticizem glede Palinove, je za britanski Daily Telegraph povedal, da bo njen prihajajoč resničnostni šov na kabelski televiziji (o aljaški divjini, op. a.) lahko zmanjšal njene predsedniške možnosti. "Nisem prepričan, kako to ustreza ameriški računici 'to mi pomaga te videti v Ovalni pisarni'," je bil zajedljiv nekdanji Bushev svetovalec.

Palinova se brani
A Palinova se ne da. V teh dneh je vse pomisleke na svoj račun zavrnila, češ da gre za ljudi brez hrbtenice, ki se ne upajo niti razkriti, kdo so. Sama se obkroža s ključnimi konservativci in je pred torkovimi volitvami dala tvegan, a odločen glas podpore senatnim kandidatom, kot sta Joe Miller na Aljaski in Christine O'Donnell v Delawarju. Oba sta premagala republikanske favorite, a pri tem otežila zmago republikancem v teh zveznih državah.
Palinova je prejšnji teden za Entertainment Tonight povedala, da bo, če se ne bo pojavil kandidat, ki je po njenem mnenju "dovolj konservativen", začutila obvezo, da kandidira sama. Isti teden sta ABC News in Washington Post objavila javnomnenjsko raziskavo, ki kaže, da jo pozitivno gleda sicer 39 odstotkov volivcev, a le 27 odstotkom se zdi, da je usposobljena za predsednico.
A republikanci se bojijo, da bi se lahko na volitvah 2012 ponovila letošnja zgodba, ko so manj usposobljeni kandidati gibanja čajankarjev s svojo dinamiko porazili veteranske republikance.
Namesto v pisarno - v gore
In "Mama grizli", kot ameriški mediji kličejo Palinovo, zna vplivati nasvojo ciljno skupino, pa čeprav z malce mešanimi sporočili. V TV-napovedniku za svojo novo serijo Aljaska Sarah Palin (Sarah Palin’s Alaska) jo vidimo med pohodništvom in vožnji s kajakom s svojo družino. "Raje delam to, kot pa sedim v kakšni bedni stari politični pisarni," pravi Palinova v napovedniku. "Raje sem tu zunaj, svobodna," dahne v nekakšni novodobni različici Krakauerjeve V divjini.
Če so to priprave na 'džunglo' Washingtona in komandno sobo Bele hiše, je nedvomno ubrala svež pristop. Morda pa gre pri vsem skupaj le za navadno samopromocijo, kot razmišlja Jonathan Weller v Huffington Postu: "Kaj pa če Sarah Palin zanima zgolj promocija svoje znamke z nameni, ki jih imajo vsi, vpleteni v promocijo znamke: več denarja? Kaj pa če Sarah Palin izrablja politiko večinoma kot sredstvo za pridobivanje osebnega bogastva? In kaj, če se njena sredstva za doseganje superslave - 'teater' politike - zamenjuje za interes dejanskega udejstvovanja v politiki?"
Oči Amerike (in sveta) so torej uperjene visoko na sever.