Taylor želi s svojo nenavadno turo počastiti prijatelja, ki je umrl za rakom, poroča BBC.

Na pot se je odpravil danes, prvi postanek pa bo Shitterton ("Usrano mesto") v Dorsetu. Sledili bodo kraji tako zvenečih imen, kot sta Twatt ("Pi**a") na škotskem otočju Orkney in Booze ("Alkohol") v narodnem parku Yorkshire Dales.

Taylorjeva pot je zanimiva tudi za Slovence, saj se je nanjo odpravil s Tomosovim mopedom XL45, ki doseže najvišjo hitrost pičlih 45 kilometrov na uro.

Kot je povedal, je za izhodišče izbral Shitterton zaradi njegovega "privlačnega" imena. "Vsi začnejo svoja tovrstna dolga popotovanja po Veliki Britaniji v krajih, kot je Lands End ("Konec Zemlje") – sam sem želel nekaj podobnega, ampak malce drugače," je povedal.

"Imamo nekaj res posrečenih imen krajev, denimo naravni rezervat Happy Bottom ("Vesela ritka") in park Sandy Balls ("Peščena jajca"). Pa Pity Me ("Pomiluj me") v Durhamu, Dull ("Dolgočasno") v Perthu in Kinrossu, Crazies Hill ("Hrib norcev") ..."

Taylor bo obiskal tudi nekatere ulice slikovitejših imen, kot sta Butthole Lane ("Pot zadnjične odprtine") v Shepshedu in Titty Ho ("Joškica") v Raundsu.

Izkupiček za raziskave raka

Taylor je pojasnil, da je potem, ko je lani za rakom pri 55 letih umrl njegov prijatelj Alexis Leventis, želel storiti nekaj, da bi prispeval "k premagovanju te grozne bolezni", zato bo ves zbrani denar namenil inštitutu za raziskave raka.

"Zdelo se mi je, da je to potovanje primerno zmešan začetek, in ker je bil Alexis motorist, pa tudi nor na avtomobile, je bilo vozilo na dveh kolesih ne le primerno, ampak tudi bolj pustolovsko," je dejal.

Anglež je svoj izziv poimenoval "Kretenski maraton z mopedom" (Moronic Moped Marathon), na poti bo večinoma taboril, o napredku pa bo sproti poročal na svojih družbenih omrežjih.