Tudi skavtski moto
Tudi skavtski moto "Bodi pripravljen" je skoval Baden-Powell. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz mestnega sveta, so po prejemu policijskih informacij sklenili 12 let star kip "začasno" umakniti in ga tako obvarovati pred vandalizmom. Kip zdaj do premestitve varujejo 24 ur na dan, v pristanišču, kjer stoji, pa so se tudi zbrali njegovi podporniki, poroča BBC.

Baden-Powell ni imel ravno hvalevrednih stališč. Foto: Skavtska organizacija
Baden-Powell ni imel ravno hvalevrednih stališč. Foto: Skavtska organizacija

Badnu-Powellu, ki je umrl leta 1941 v starosti 83 let, kritiki očitajo rasizem, homofobijo in simpatiziranje z Adolfom Hitlerjem.

Kot je sporočil Mark Howell iz mestnega sveta, je po uvrstitvi kipa na seznam potencialnih tarč protestnikov naglo sklenil, da se kip umakne, za kar pa da bo potrebnega nekaj časa, saj so njegovi temelji globlji, kot so sprva domnevali.

"Vemo, da so domačini ponosni na lorda Badna-Powella in na povezave skavtskega gibanja s Poolom ter da se nekaterim ljudem zdi, da smo se vdali protestnikom, ker kip začasno umikamo. A menimo, da je odgovorno, da ga zaščitimo za prihodnje generacije, da bodo lahko tudi one uživale v njem. Takoj, ko bo stopnja ogroženosti za kip popustila, ga bomo namestili nazaj," je dejal.

Častiti delo, ne človeka?

V pristanišču so se zbrali tudi podporniki kipa. Foto: Reuters
V pristanišču so se zbrali tudi podporniki kipa. Foto: Reuters

Oblasti so predtem dejale, da razumejo, da se nekateri vidiki življenja Badna-Powella štejejo za "manj vredne čaščenja", in da nameravajo v razprave o prihodnosti kipa vključiti vse ključne skupnosti in skupine.

"Lahko častimo pozitivno delo, ne da bi častili možakarja samega," je dejala Corrie Drew, nekdanja kandidatka za poslanko. "Hiter prelet njegove preteklosti kaže, da je bil Baden-Powell zelo odkrit glede svojih nazorov proti homoseksualnosti in da je bil tudi zelo odkrit podpornik Hitlerja in fašizma ter goreč rasist."

Peticija za ohranitev kipa

Medtem pa je spletno peticijo za ohranitev kipa podpisalo že več kot 15.000 ljudi. Konservativni poslanec Robert Syms je tvitnil, da stalnemu umiku kipa nasprotuje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Torijski poslanec Tobias Ellwood pa: "Le malo zgodovinskih osebnosti je poravnanih z vrednotami 21. stoletja. Samo zato, če izbrišemo določena obeležja preteklosti, s tem še ne bomo popravili preteklih napak, niti ne bomo bolje razumeli zgodovine."

Zaradi protestov proti rasizmu, ki jih je sprožila smrt temnopoltega Georgea Floyda v ZDA, iz Amerike pa so se razširili tudi v Evropo, v zadnjih dneh drug za drugim padajo kipi zgodovinskih osebnosti z rasističnimi povezavami.

Tako so v ZDA poškodovali ali zrušili več kipov Krištofa Kolumba, v Antwerpnu so po protestih odstranili kip nekdanjega kralja Leopolda II., znanega po svoji okrutnosti v nekdanjih belgijskih kolonijah v Afriki, v Bristolu pa so protestniki podrli kip trgovca s sužnji Edwarda Colstona.