Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki so z vrvjo zavezali in zrušili kip Edwarda Colstona, znanega trgovca s sužnji v 17. in 18. stoletju, ki je več let povzročal spore v mestu.

Colston je bil član Kraljeve afriške družbe (Royal African Company), ki je prepeljala okoli 80.000 moških, žensk in otrok iz Afrike v Severno in Južno Ameriko, poroča BBC.

Pred smrtjo leta 1721 je svoje premoženje zapustil v dobrodelne namene, njegova dediščina pa je še vedno vidna na ulicah, spomenikih in stavbah Bristola.

Potem ko so zrušili Colstonov kip in je ta ležal na tleh, je eden od temnopoltih protestnikov s kolenom klečal na njegovem vratu, s čimer je ponovil dejanje ameriškega belega policista Dereka Chauvina, ki je tako zadušil temnopoltega Georgea Floyda konec maja v Minneapolisu.

Potem so protestniki kip porivali po ulicah mesta in ga v pristanišču odvrgli v vodo.

Ministrica: Odstranitev kipa sramotna

Notranja ministrica Pritti Patel je rušenje kipa označila za "povsem sramotno". Takšna dejanja naj bi po njenem mnenju odvračala pozornost od razloga za proteste. Policijo je pozvala h kaznovanju odgovornih za "takšno nezakonito obnašanje".

Zgodovinar David Olusoga je za BBC dejal, da bi morali kip odstraniti že zdavnaj. Kipi namreč sporočajo, da so ljudje, ki jih predstavljajo, veliki možje, ki so počeli velike reči. "To ni res, on je bil trgovec s sužnji in morilec," je Olusoga dejal glede Colstona.

Dogodek v Bristolu je sledil sobotnim protestom v Londonu, ki so se končali s spopadi med protestniki in policijo. London je bil danes znova prizorišče množičnih protestov. Zbralo se je na tisoče ljudi.

Protesti so potekali tudi v Manchestru, Wolverhamptonu, Nottinghamu, Glasgowu in Edinburgu.