Foto: AP
Foto: AP

Dva avtomata so namestili v obalnem mestu Ako, v regiji, za katero seizmologi pravijo, da je ranljiva za močan potres. Ta naj bi v naslednjih nekaj desetletjih prizadel osrednjo in jugozahodno pacifiško obalo države, piše Guardian.

Avtomati, v katerih je približno 300 steklenic in pločevink brezalkoholnih pijač ter 150 nujnih živil, vključno s prehranskimi dopolnili, so nameščeni v bližini stavb, ki so označene kot evakuacijska zaklonišča.

Zasnovani so tako, da se "odklenejo" in ponudijo vsebino brezplačno v primeru opozorila o močnem dežju ali ukaza za evakuacijo po potresu stopnje pet ali več na japonski lestvici.

Preostali čas je vsebina plačljiva.

Proizvajalec Earth Corp, ki je postavil avtomate, pravi, da so ti prvi te vrste na Japonskem, eni izmed potresno najranljivejših območij na svetu in kjer so vse močnejši tajfuni v zadnjih letih povzročili obsežne poplave in zemeljske plazove.

Avtomate želijo postaviti po vsej državi. "Pričakujemo, da bo zaloga zagotovila varnost in zaščito naših prebivalcev," je povedal mestni uradnik.