"Pogumna in neustrašna viva magenta je utripajoča barva, katere bujnost spodbuja optimizem in veselje," so zapisali in dodali, da ta barva "spodbuja eksperimentiranje in samoizražanje brez zadržkov".

Izbira barve leta inštituta Pantone naj bi odražala najnovejše smernice v sektorjih mode, tehnologije, oblikovanja in opreme za dom. Hkrati skušajo z odtenkom barve tudi ujeti duh časa in splošno razpoloženje v družbi.

Navdih za izbiro barve viva magenta so našli v naravnem rdečem barvilu, ki se ga pridobiva iz majhnih žuželk košeniljk. "Ko virtualni svetovi postajajo pomembnejši del našega vsakdanjega življenja, si prizadevamo črpati navdih iz narave in resničnega. Viva magenta nas poveže z izvirno materijo, spodbuja sile narave, poživi duha in nam pomaga graditi notranjo moč," je sporočila izvršna direktorica Pantona Leatrice Eiseman.

Nekonvencionalen odtenek za nekonvencionalne čase

Pantone je še sporočil, da je viva magenta "nekonvencionalen odtenek za nekonvencionalne čase". Podpredsednica Laurie Pressman je pojasnila, da so v zadnjih letih negotovosti ob pandemiji covida-19 izbirali barve, ki pomirjajo in izboljšujejo razpoloženje. "Živimo v precej nekonvencionalnem času. Edina stvar, ki je postala konvencionalna, je njegova nekonvencionalnost," je povedala za CNN.