Gramofonska plošča iz bioplastike. Foto: Reuters
Gramofonska plošča iz bioplastike. Foto: Reuters

Direktor Marc Carey je prepričan, da so odkrili pravi način, kako lahko glasbena industrija zmanjša uporabo plastike, se razogljiči in postane bolj zelena. Njihov cilj je, da glasbene založbe in glasbeniki nehajo glasbo zapisovati na izdelke iz PVC-ja, saj se pri tem proizvajajo strupene kemikalije. Sami so namreč prepričani, da so prava rešitev polimeri na osnovi sladkorja.

Kot je dodal Carey, so novost razvijali štiri leta. "Naš oddelek za razvoj je ustvaril edinstveni recept za gramofonske plošče nove dobe. Upamo, da jih bo začelo uporabljati čim več glasbenikov," je dodal.

Predstavnika podjetja Evolution Music s ploščo iz bioplastike. Foto: Reuters
Predstavnika podjetja Evolution Music s ploščo iz bioplastike. Foto: Reuters

Pa glasba na do okolja prijaznih ploščah zveni kaj drugače? Carey je dejal, da gre predvsem za "osebne preference". "Gre za malenkosti. V premorih med skladbami je morda slišati nekaj hreščanja. Saj se spomnite, kako zvenijo plošče iz 70. let? Če ste navdušenec nad starimi časi in vas malo praskanja in pokanja ne moti, potem je to super."

Nenavadno je, da se je na glasbenem trgu v zadnjih letih prodaja vinilk povečala. Strokovnjaki predvidevajo, da glasbenim navdušencem veliko pomeni, da v rokah lahko držijo izdelek, da je zvok na ploščah polnejši in zaradi nostalgije za starimi časi.

Carey je prepričan, da bodo tudi plošče iz bioplastike kmalu našle pot do ljudi. "Glasbena industrija je ustvarjalna umetnost, zato bi morala biti vedno temelj inovacij. Upajmo, da bo ta kulturna sprememba spodbudila tudi politične in družbene premike."

Poleg tega pri uporabi plošč iz organskih snovi ne bi bila potrebna nobena sprememba pri sami tehnologiji zapisa glasbe.