Žižek je eden najbolj znanih Slovencev v svetu. Foto: EPA
Žižek je eden najbolj znanih Slovencev v svetu. Foto: EPA

Osem srečnežev se jima bo lahko pridružilo na kosilu 2. julija v eni najboljših londonskih restavracij, kosilu pa bo sledila javna razprava med obema vidnima figurama današnjega časa.

Spletna dražbena hiša je triurno kosilo z Assangeem in Žižkom objavila v torek, začetna cena na osebo pa znaša 350 funtov (okoli 400 evrov).

Kot so objavili pri eBayu, bodo zbrana sredstva namenili v korist WikiLeaksa. Ta je lani začel objavljati okoli 250.000 tajnih diplomatskih depeš ZDA, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih, s čimer je spletna stran dodobra razburkala svetovno politično javnost.

Kako je WikiLeaks vplival na svet?
Na dvourni javni tribuni bosta sporni ustanovitelj WikiLeaksa Assange in filozof mednarodnega slovesa Žižek, ki je nekoč sebe označil za "radikalnega levičarja", govorila o vplivu WikiLeaksa na dogajanje po svetu in kakšne posledice bi lahko ta imel v prihodnje. Pogovor med Assangeem in Žižkom bo v londonski dvorani Troxy, vodila pa ga bo Amy Goodman, priznana raziskovalna novinarka in voditeljica televizijske oddaje Demokracija zdaj.