Assangea in Žižka boste lahko poslušali 2. julija v Londonu. Foto: EPA
Assangea in Žižka boste lahko poslušali 2. julija v Londonu. Foto: EPA

Spletna stran WikiLeaks je lani dobro razburkala mednarodno skupnost in svetovno javnost, saj je objavila tri najobsežnejše svežnje zaupnih podatkov v zgodovini, ki so razkrili ozadje vojn v Iraku in Afganistanu ter številne diplomatske depeše, ki so pretresle diplomatski svet.

Po razkritju je svet zagotovo drugačen. Številni veleposlaniki so odstopili zaradi škandalov, ki so jih razkrile tajne depeše, številne svetovne vlade so ukazale pregled informacijske varnosti, val množičnih protestov je zajel Bližnji vzhod in severno Afriko. In ogromno sprememb lahko, tako so organizatorji dogodka zapisali na Facebooku, pripišemo prav vplivu WikiLeaksa in njegovih razkritij.

Dva vodilna misleca bosta predstavila svoje poglede
Kot pišejo slovenski mediji, se je Frontline ravno zaradi vpliva WikiLeaksa na svetovno dogajanje odločil, da bo "dva vodilna svetovna misleca", filozofa Slavoja Žižka in odgovornega urednika WikiLeaksa Juliana Assangea, povabil k razpravi o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks ter o njenem vplivu na politično dogajanje v svetu, sogovornika pa bosta skušala ugotoviti tudi, kakšen vpliv bi stran še lahko imela v prihodnosti.

Slavoj Žižek naj bi v razpravi, ki se bo 2. julija v londonski dvorani Troxy, omenil tudi svojo novo publikacijo "Living in the End Times", ki govori o tem, kako so novi načini uporabe in izmenjave informacij, kamor spada tudi WikiLeaks, pokazatelji konca globalnega kapitalizma.

Z mislecema se bo pogovarjala Amy Goodman
Pogovor bo vodila Amy Goodman, večkrat nagrajena raziskovalna novinarka in voditeljica oddaje Democracy now!, ki jo prenaša več kot 900 javnih televizij in radijskih postaj po vsem svetu, dostopna pa je tudi prek spleta. Dogodek že ima tudi svojo stran na Facebooku, kjer lahko potrdite svojo prisotnost.