Biden naj bi si sicer rad privoščil kombinacijo arašidovega masla in želeja. Foto: Reuters
Biden naj bi si sicer rad privoščil kombinacijo arašidovega masla in želeja. Foto: Reuters

Joe Biden je na dvorišču Bele hiše slavnostno pomilostil dva purana, ki prihodnji teden za dan zahvalnosti ne bosta končala na praznični mizi. Po pomilostitvi puranov, poimenovanih Arašidovo maslo in Žele (Peanut Butter in Jelly), ki naj bi bila po Bidnovih besedah izbrana na podlagi "temperamenta, videza in, kot je šaljivo dodal, tudi cepilnega statusa", stopil do navzočih povabljenih družin z otroki in z njimi tudi poklepetal.

Ohranjanje tradicije je po Bidnovem mnenju pomembna. Foto: Reuters
Ohranjanje tradicije je po Bidnovem mnenju pomembna. Foto: Reuters

Purana bodo odpeljali na raziskovalno farmo univerze Perdue v Indiani, kjer bosta preživela preostanek svojega življenja. "Pomembno je, da tovrstne tradicije nadaljujemo, saj nas opomnijo, da so tudi v temi luč, upanje in napredek," je povedal ameriški predsednik in poudaril, da se bo veliko ljudi po dolgem času znova videlo s svojimi bližnjimi.

Letošnji dan zahvalnosti bo malce dražji

Pred pomilostitvijo so ju sicer nastanili v luksuzen hotel Willard blizu Bele hiše, sodelovala sta tudi na novinarski konferenci ameriške Nacionalne puranje zveze. Ta Belo hišo uradno oskrbuje s prazničnimi purani že od leta 1947 – Harry Truman je od federacije prvi prejel purane, a jih ni pomilostil. Prvo uradno pomilostitev prazničnega purana je opravil predsednik John F. Kennedy, njegova naslednika Richard Nixon in Gerald Ford pa temu nista bila naklonjena. Tradicijo je leta 1989 dokončno uvedel predsednik George Bush starejši.

Ameriška federacija kmetijskih uradov je izračunala, da bo zaradi inflacije letošnja večerja za dan zahvalnosti za 14 odstotkov dražja, tudi cena puranov se je namreč od lani povečala. Cena ptic naj bi poskočila za 24 odstotkov, tudi glede na to, kje je bila perutnina kupljena. Vrhunski gojitelji naj bi bili vseeno prepričani, da bo vsak, ki si purana želi, tega tudi dobil, za večje pa bo zanj moral plačati le dolar več kot lani.