Najlepši puran je bil Koruza. Foto: EPA
Najlepši puran je bil Koruza. Foto: EPA

Nacionalna zveza rejcev puranov ameriškemu predsedniku vsako leto pred zahvalnim dnem predstavi dva najlepša primerka, ki naj bi romala na predsedniško mizo. George W. Bush je začel tradicijo predsedniške pomilostitve purana, zato od takrat naprej nobenemu od zahvalnih puranov ni bilo treba umreti za predsedniško prehrano.

Puran ima na dan pomilostitve precej zaseden protokolarni urnik. Foto: EPA
Puran ima na dan pomilostitve precej zaseden protokolarni urnik. Foto: EPA

Trumpu so predstavili dva purana, imenovana Koruza (Corn) in Storž (Cob). Bela hiša je na Twitterju objavila anketo in sledilci so za las izbrali soimenjaka avtorja tega članka. Oba purana bosta po koncu slovesnosti življenje preživela na do puranov prijazni kmetiji, so ob priložnosti še zatrdili v Beli hiši.

Pečeni purani so tradicionalna hrana ob ameriškem dnevu zahvale, ki ga praznujejo ta teden. Praksa predstavitve puranov predsedniku na izbiro sega v leto 1940, purani pa po navadi izvirajo iz domače države predsednika ameriške nacionalne zveze rejcev puranov, najpogosteje kar z njegove lastne farme. Kot so zapisali v medijski hiši CBS, je Trump ob tej priložnosti povedal, da je to "zelo nenavaden čas, a hkrati tudi zelo lep". "Skupaj s sodržavljani sem hvaležen predvsem za prihajajoče cepivo," je dodal Trump.

Foto: Reuters
Foto: Reuters