Leta 2019 so ravni metana v ozračju dosegle rekordne vrednosti. Foto: EPA
Leta 2019 so ravni metana v ozračju dosegle rekordne vrednosti. Foto: EPA

Soustanovitelj računalniškega velikana Microsoft je že večkrat javno govoril o tem, da ima prireja mesa negativne vplive na okolje.

Metan je za ogljikovim dioksidom najpogostejši toplogredni plin. Živali, kot so krave, koze in jeleni, ta plin proizvajajo, ko njihovi želodci prebavljajo travo in krmo. Pri tem se jim spahuje, v ozračje pa spuščajo metan, piše BBC.

Različne študije so pokazale, da bi s spremembo v prehrani goveda – da bi jih namesto s travo krmili s sintetičnimi prehranskimi dopolnili – močno zmanjšali izpuste metana v ozračje. Zato podjetje Rumin8, ki ima sedež v Perthu, razvija prehranska dopolnila, pridobljena iz rdeče morske trave, ki bi lahko ustavila proizvajanje tega plina. Objavili so, da so na spletni platformi zbrali 12 milijonov dolarjev – sredstva jim je nakazalo podjetje Breakthrough Energy Ventures, ki ga je Gates ustanovil leta 2015. Omenjeno podjetje podpirata tudi izvršni direktor spletnega trgovca Amazon, Jeff Bezos, in soustanovitelj spletne trgovine Alibaba, Jack Ma.

Bill Gates je trenutno šesti najbogatejši Zemljan. Foto: EPA
Bill Gates je trenutno šesti najbogatejši Zemljan. Foto: EPA

"Obstaja iskrena želja, da bi našli rešitve, s katerimi bi zmanjšali izpuste metana. K sreči obstajajo podjetja, ki so prepoznala pozitivne posledice našega razvoja," je dejal direktor podjetja Rumin8 David Messina.

Obdavčenje kmetov za izpuste njihovih živali?

Spomnimo, oktobra lani je Nova Zelandija predstavila predlog, po katerem bi morali tamkajšnji kmetje plačevati davek na vse izpuste njihovih krav in ovc, kot so "prdci" in riganje. To je še en način boja proti podnebnim spremembam. Kmetje bi lahko za izpuste svojih živali začeli plačevati leta 2025, kar bi bil prvi tovrstni ukrep na svetu.

Na Novi Zelandiji je živinoreja zelo pomembna panoga, obenem je ta država tudi pomembna izvoznica mesa in mesnih izdelkov. V državi se pase okoli deset milijonov glav živine in kar 26 milijonov ovc. A kmetijstvo po drugi strani prispeva skoraj polovico vseh emisij v državi.