Miuro so spremljali trije japonski plezalci, tudi njegov sin, in šest nepalskih šerp. Foto: Reuters
Miuro so spremljali trije japonski plezalci, tudi njegov sin, in šest nepalskih šerp. Foto: Reuters

Trenutno pa za najstarejšega še velja Juičiro Miura, ki se je na "streho sveta" v jeseni življenja povzpel že večkrat. Pred dnevi pa je le uresničil veliki cilj in postal najstarejši človek na 8848 metrih.

Z vrha je po povezavi navdušen sporočil hčeri Emili: "Uspelo mi je! Nikoli si nisem predstavljal, da bom pri 80 letih stal na vrhu Everesta. To je najboljši občutek na svetu, čeprav sem povsem izmučen. A za 80 let sem se kar dobro držal, velika hvala materi naravi ..."

Veliki tekmec iz Nepala
Miura pa že ima izzivalca, saj se bo v kratkem na najvišjo goro sveta poskušal povzpeti tudi 81-letni Nepalec Min Bahadur Šerčan. Če bo Nepalcu izziv uspel, bo prevzel rekord Japoncu, česar pa je ta že kar navajen. Miura je namreč rekorder postal že leta 2003, ko je osvojil vrh pri 70 letih, a mu je rekord kmalu prevzel le nekaj mesecev starejši sodržavljan.

Zgodba se je ponovila čez pet let - 26. maja leta 2008, ko je bil star 75 let in 227 dni, je znova stal na Mount Everestu, a Šerčan je bil znova korak pred njim. Na isti vrh se je namreč povzpel dan prej, ko je štel natančno 76 let in 340 dni. Bo Miurov rekord znova le kratkega diha?