Mount Everest, gora, ki neustavljivo privlači, a je pogosto tudi usodna. Foto: EPA
Mount Everest, gora, ki neustavljivo privlači, a je pogosto tudi usodna. Foto: EPA
Mount Everest
73-letna Tamae Watanabe je konec maja dobila potrdilo Guinnessove knjige rekordov, da je najstarejša ženska, ki se je povzpela na streho sveta. Foto: EPA

Za vzpon na streho sveta je obvezno dovoljenje, za katerega je treba odšteti najmanj 25.000 ameriških dolarjev, ta cena pa ne vključuje stroškov za opremo in gorske vodiče.

Običajno je članov odprave več in si nato ta velik znesek porazdelijo. Člani tibetanske šole gorskih vodičev so kitajskega planinca opazili, kako je tik pod vrhom gore taboril sam in očitno ni bil član katere izmed drugih odprav. Ko so pristopili k planincu, so ugotovili, da sploh nima dovoljenja za vzpon, zato so ga pognali po hribu navzdol, z njim pa naj bi tudi fizično obračunali.

Poznavalci situacije v Aziji zato napovedujejo, da bo ta neljubi dogodek še bolj zaostril odnose med Kitajsko in Tibetom.

Prvi vzpon na Everest je bil 29. maja 1953
V letošnji, pred slabim mesecem dni končani sezoni je uradno dovoljenje za vzpon na najvišjo goro sveta sicer dobilo skoraj 500 alpinistov iz 33 različnih ekip. V to številko niso všteti lokalni vodiči, šerpe, ki pomagajo alpinistom kot nosači.

Konec maja, ob koncu sezone, se je na streho sveta v enem samem dnevu povzpelo 150 alpinistov, rekord pa še vedno drži maj 2010, ko je v enem dnevu na vrh priplezalo kar 169 ljudi.

Everest, ki je visok 8848 metrov, je bil letos usoden za 10 alpinistov, skupno pa naj bi gora vzela že 220 življenj - od tega več kot polovico v zadnjih 20 letih.

Leta niso ovira
73-letna Japonka Tamae Vatanabe je letos tudi znova postala najstarejša ženska, ki se je povzpela na najvišjo goro - z vzponom je namreč podrla lasten rekord, saj se je na Everest podala že pred desetimi leti, ko je bila stara 63 let, in takrat prvič postala najstarejša ženska, ki je dosegla vrh gore.

Najstarejši človek, ki se je povzpel na Mount Everest, pa je Nepalec Min Bahadur Šerčan, ki je vrh najvišje gore na svetu dosegel leta 2008, star pa je bil 76 let.