Tako naj bi bil videti Titanik II. ‒ skratka, enak izvirniku. Foto: Blue Star Line
Tako naj bi bil videti Titanik II. ‒ skratka, enak izvirniku. Foto: Blue Star Line
Repliko ladje pa že pospešeno gradijo tudi Kitajci. A oni naj bi jo zasidrali na reki Ći. Foto: Reuters
Identično bo tudi veličastno stopnišče, katerega kopijo so v Hollywoodu zgradili že za film Titanik. Foto: IMDb

Avstralski poslovnež in politik Clive Palmer, ki stoji za kontroverzno pobudo, je septembra naznanil, da se je gradnja ladje znova začela – finančni spor s kitajsko vlado je projekt leta 2015 namreč zaustavil. Palmer je zamisel o Titaniku II. sicer prvič predstavil leta 2012.

Replika naj bi bila do potankosti izdelan posnetek zloglasne čezoceanke, ki je potonila leta 1912 po trku z ledeno goro, pri tem pa s seboj v globino vzela več kot 1.500 življenj.

Da bi se ognili podobni usodi, bo Titanik II. opremljen z dovolj rešilnimi jopiči, imel bo zvarjen, ne zakovan ladijski trup, poleg tega pa tudi moderno navigacijsko in radarsko opremo.

Sledila bo izvirni plovbi
"Ladja bo sledila originalnemu popotovanju Titanika in bo potnike vozila od Southamptona do New Yorka, bo pa tudi obplula Zemljo, pri čemer bo navdihovala in navduševala ljudi ter v vsakem pristanišču, v katero bo zaplula, privabljala pozornost, očaranost in skrivnostnost brez primere," je zapisal Palmer v izjavi.

Krstna plovba je napovedana za križarjenje od Dubaja do New Yorka leta 2022.

Enako bo tudi stopnišče
Po podatkih avstralske ladjarske družbe Blue Star Line bo imela devetnadstropna ladja 835 kabin za skupaj 2.435 potnikov.
Potniki bodo lahko kupili vozovnice prvega, drugega in tretjega razreda – kot pri izvirniku. Titanik II. bo tudi opremljena povsem enako kot izvirnik – vključno z veličastnim stopniščem, ki je odigralo nepozabno vlogo v filmski uspešnici Jamesa Camerona.

V delu pa je še ena replika Titanika – leta 2016 je zakrožila novica, da jo za ceno 145 milijonov dolarjev gradi Kitajska, a 1.200 kilometrov v notranjosti. Ladja naj bi bila namreč trajno zasidrana v vodnem zbiralniku reke Ći (Qijiang). Lani so tudi objavili prve fotografije gradnje.

Se pa bodo premožni turisti lahko morebiti kmalu spustili do razbitine pravega Titanika. Ameriško podjetje OceanGate je namreč za leto 2019 napovedalo potapljaške izlete, ki bodo stali vrtoglavih 105.129 dolarjev na osebo.