V Avstraliji so istospolne poroke uzakonilli lani. Foto: EPA
V Avstraliji so istospolne poroke uzakonilli lani. Foto: EPA
Poročna revija je po pisanju tujih medijev o porokah istospolnih partnerjev raje molčala, kar jih je privedlo do propada. Foto: BoBo

Več kot 100 oglaševalcev je septembra začelo bojkotirati lastnika revije, Luko in Carlo Burell – ki sta sicer predana kristjana –, potem ko se je začelo v javnosti šušljati, da o porokah istospolnih partnerjev revija raje molči.

Ustanovitelja revije sta pojasnila, da v svojem časopisu nista želela pisati o gejevskih porokah, ker nista želela sprožiti "socialne, politične ali pravne vojne". V poslovilnem blogu sta zapisala, da sta žrtev aktivistov in sta bila zaradi svojega stališča prisiljena "izbrati stran".

Ena izmed oglaševalk, fotografinja Ona Janzen, je ob tem povedala, da se ni zavedala, da revija ne podpira istospolnih porok. "Zelo sem razočarana. Če bi to vedela, svojih sredstev ne bi trošila za oglaševanje pri njih," je dejala.

Posledično je več oglaševalcev prekinilo sodelovanje, zaradi česar izdajanje revije po besedah ustanoviteljev ni bilo več "ekonomsko upravičeno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski parlament je lani po desetletju razprav uzakonil istospolne poroke. Poslanci so spremembe zakona o zakonski zvezi potrdili po nacionalnem glasovanju po pošti, v katerem so državljani podprli uzakonitev istospolnih porok.

V anketi je sodelovalo 80 odstotkov volilnih upravičencev, od katerih jih je skoraj 62 odstotkov podprlo istospolne poroke.